IZVOR ŽIVOTA U SRPSKOJ PEĆINI Savršena destinacija koja će vas rashladiti tokom letnjih vrućina i pružiti priliku da uživate u nejnim čarima

J. K.

14:15

Turizam 0

Na zapadu Srbije, pećina Stopića jedan je od najizrazitijih pećinskih sistema u zemlji ponudiće vam nezaboravnu avanturu.

IZVOR ŽIVOTA U SRPSKOJ PEĆINI Savršena destinacija koja će vas rashladiti tokom letnjih vrućina i pružiti priliku da uživate u nejnim čarima
Shutterstock

 

Ovde možete obići pet različitih odseka pećina, koji se mogu pohvaliti karakteristikama koje ćete teško pronaći drugde u zemlji. Pored 10 metara podzemnog vodopada, kaskadne kamene formacije i krečnjačkog sloja debljine 100 m koji datira iz perioda trijasa, unutrašnjost pećine poznata je i po svojim jedinstvenim klimatskim uslovima.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stopića pećina je jedna od najvećih i najlepših istraženih pećina u Srbiji, udaljena 19 kilometara od poznatog turističkog grada Zlatibora na istoimenoj planini. Svi oni koji žude za avanturom možda će ovu pećinu smatrati savršenom destinacijom koja će vas rashladiti tokom letnjih vrućina i pružiti priliku da uživate u čarima ove pećine.

Nalazi se na 711 metara nadmorske visine i jedna je od najlepših turističkih atrakcija Zlatiborskog kraja pa i Srbije uopšte. Deo pećine koji je otvoren za posetioce dugačak je oko nekoliko metara i sastoji se od: Svetle dvorane, Tamne dvorane i Dvorana sa kupatilima. Ova dvorana je i ulaz u pećinu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kroz ovu halu prolazi i Trnavski potok koji je u određenim periodima godine sklon poplavama. Pošto ovaj potok ulazi u pećinu, on stvara vodopad tokom sezone visokih vodostaja.

Iz Svetle dvorane staza vodi do Tamne dvorane koja je namerno manje osvetljena kako bi posetioci uživali u velelepnim kamenim oblicima u njenoj unutrašnjosti. Ova dvorana duga 100 metara skoro je uvek poplavljena, zbog čega postoje platforme i mostovi.

 

Dalje niz stazu otvara se Dvorana sa kupatilima. Ova kupatila su nastala segmentacijom rastvorenog krečnjaka u vodi. Kada voda napuni prvo kupatilo, nastavlja se do ostalih kupatila i tako stvara jedinstveni set kupatila vrednih divljenja. Konačno, staza vodi do podzemnog vodopada visokog 10 metara i nazvanog Izvor života, on ujedno predstavlja najveći podzemni vodopad na Balkanu. Postoje još dva dela pećine: komora sa kupatilima i rečna komora koje nisu otvorene za posete jer je potrebna dodatna speleološka oprema.

Stopića pećina na mapi:

 

Komentari(0)

Loading