NEVEROVATNA PRIČA O SVETINJI Legenda o nastanku manastira opevana je u jednoj narodnoj pesmi

J. K.

17:12

Turizam 0

Manastir Sestroljin pripada Braničevskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve i nalazi se na samom ulazu u selo Poljana.

NEVEROVATNA PRIČA O SVETINJI Legenda o nastanku manastira opevana je u jednoj narodnoj pesmi
Shutterstock

 

Posle stotinak metara asfaltnog puta se stiže do manastirskog kompleksa. Pravo je mala kapela, lepog izgleda i iza nje se nalazi jedan izvor vode. Pre dolaska do nje, sa leve strane se nalazi još jedan izvor a na brdu iznad se nalazi manastir, do kog vode stepenice. Na putu sa stepenicama se nalaze klupe na kojima se možete odmoriti i u manastir ulazite kroz malu metalnu kapiju. Manastir je ograđen sa crkvom iz novijeg vremena, u krugu manastirskog dvorišta se nalazi kavez sa paunovima. Nedaleko od dvorišta se nalazi fudbalsko igralište sa tribinama i binom pored, tako da ceo ovaj kompleks služi za održavanje raznih seoskih svečanosti. U selu, pored glavnog magistralnog puta, postoje još par izvora vode koji su uređeni i koje meštani koriste.

Za izgradnju ovog i još tri manastira u ovom kraju vezana je legenda opevana u narodnoj pesmi „Bog nikom dužan ne ostaje“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema ovoj legendi srpska vlastela Pavle i Radul Radić su 1375. godine mučenički usmrtili svoju sestru Jelicu, vezavši je konjima za repove i razapevši na četiri strane. Ljubomorna Pavlova žena nepravedno je optužila svoju zaovu Jelicu za ubistvo njenog deteta, zbog čega su je braća kaznila strašnom smrću.

Prema predanju na mestu gde je palo njeno telo, braća su u znak pokajanja podigla manastir Zaovu, gde je pala brada sagrađen je manastir Bradača, na mestu gde su pale oči podignut je Sestroljin, a tamo gde je pala ruka izgrađena je Rukumija.

Manastir Sestroljin na mapi: 

 

Komentari(0)

Loading