MESTO NAJVAŽNIJE BITKE U SRPSKOJ ISTORIJI Ovde se Srbija uzdiže do neba

M. M.

14:00

Turizam 0

Sa sigurnošću se može reći da je mesto odvijanja čuvene Kosovske bitke, mesto na kome se Srbija uzdiže do neba. 

MESTO NAJVAŽNIJE BITKE U SRPSKOJ ISTORIJI Ovde se Srbija uzdiže do neba
shutterstock

 

Malo je takvih događaja koji prožimaju duh i svest jednog naroda kroz mnogo vekova. Za Srbe je bitka na Kosovu događaj bez premca, koji je ostao duboko usađen u svest Srba, kroz čitav period turske okupacije. Oko toga da li je bitka ubrzala propast srpske srednjovekovne države ili je priča i želja za osvetom kosovskih mučenika držala Srbe na okupu u teškim godinama ropstva, raprave još uvek traju.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ПРАВОСЛАВНИ ПУТОПИС! (@zepi_photos)

I pored ovih rasprava, zbog žrtve srpskih vitezova i spremnosti da poginu za krst časni i slobodu zlatnu, sa sigurnošću se može reći da je mesto odvijanja čuvene Kosovske bitke, mesto na kome se Srbija uzdiže do neba.

Na centralnom mestu odvijanja Kosovske bitke podignut je memorijalni kompleks- Gazimestan. Predstavlja jedinstvenu celinu u kojoj se nalaze:spomenik kosovskim junacima, u obliku srednjovekovne kule, podignut 1953. po projektu Aleksandra Deroka, Muratovo turbe, Gazimestan turbe (Barjaktarevo turbe; Turbe dva barjaktara).

Centralno mesto čini kula visine 25m u čijoj unutrašnjosti su ispisani stihovi iz kosovskog ciklusa. Na vrhu kule je platforma sa koje se sagledava prostor Kosovske bitke.

„Ko je Srbin i srpskoga roda,
I od srpske krvi i kolena,
A ne doš’o na boj na Kosovo:
Ne imao od srca poroda,
Ni muškoga, ni devojačkoga!
Od ruke mu ništa ne rodilo,
Rujno vino, ni ’šenica bela!
Rđom kap’o, dok mu je kolena!”

Okolinu spomen kompleksa Gazimestan čini strogi prirodni rezervat Kosovski božur- Gazimestan, na kome se nalazi stanište autohtonog kosovskog božura. Kosovski božur ne samo što je tercijarni relikt i prirodna retkost, već je i simbol žrtve srpskih vitezova na Kosovu, koji je postao crven zbog njihove krvi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vladimir Grbic OLY (@vladimir_grbic)

 

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading