PRELEPE GRAĐEVINE NA ISTOKU SRBIJE Kraj čiji su simboli vinarstvo i podrumarstvo

M. M.

20:00

Turizam 0

Ovi vinarski objekti su većinom nastali u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka.

PRELEPE GRAĐEVINE NA ISTOKU SRBIJE Kraj čiji su simboli vinarstvo i podrumarstvo
Shutterstock

 

Dosta krajeva u Srbiji su poznati po proizvodnji grožđa i vina. Od Velike Hoče u Metohiji, preko Aleksandrovačke župe pa sve do Vršca, vinogradarstvo i vinogradarstvo je bilo zastupljeno vekovima. U pojedinim krajevima vinovu lozu su doneli još Rimljani.

Na istoku Srbije, nedaleko od Negotina, nalaze se nekoliko sela koji su odvojeni u brdu i nisu služila za stanovanje. Pimnice ili pivnice (oba su pravilna) su podrumi u kojima su se istakala i sazrevala najbolja srpska vina. Danas su najpoznatije Rajačke, Rogljevačke i Štubičke pimnice.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by 🌸 𝕴𝖛𝖆𝖓𝖆 🌸 (@ivanas_view)

Ovi vinarski objekti su većinom nastali u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka. Napravljeni su od drveta, kamena i drugih materijala koji su bili pristupačni, a u zavisnosti od veličine imali su jedno ili dva odeljenja. Pimnice su ukopane oko jednog metra u zemlju, da bi tokom cele godine temperatura bila idealna za vrenje i sazrevanje vina.

Rajačke pivnice se nalaze oko 2 km zapadno od sela Rajac, na vrhu brežuljka Beli breg. Kompleks čini oko 166 samostalnih zgrada, sa oko 196 vinskih podruma. Nalaze se oko centralnog trga sa česmom. Izgrađene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene su ćeramidom. Za Rajac postoji legenda o poreklu imena koja kaže da je sam Bog bio zadivljen lepotom koju je stvorio u ovom kraju, te je stoga selo dobilo ime po rajskoj lepoti koja ga je krasila.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Patrick Bartosch (@patrickbartosch)

 

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

 

Rogljevačke pimnice se nalaze u selu Rogljevo, na nadmorskoj visini između 80 i 110 metara. Nekada ih je bilo više od 300, a danas ih je 122, od kojih se njih 40 još koristi za pravljenje vina, dok je osam pivnica pretvoreno u izložbene prostore. Većina ih je izgrađena između 1859. i 1890.

Negotinske pimnice su kandidat za upis na listu svetske baštine Uneska.

Kako doći do pimnica u Rajcu:

Komentari(0)

Loading