PLANINA ZA KOJU SE VEZUJU MNOGE LEGENDE Kako je najviši vrh Golije dobio ime

M. M.

13:00

Turizam 0

Nepokorne visine na kojima se ni najveći junak ne bi snašao.

PLANINA ZA KOJU SE VEZUJU MNOGE LEGENDE Kako je najviši vrh Golije dobio ime
Shuterstock

 

Golija je jedna od najlepših i najšumovitijih planina u Srbiji. Prostire se na teritoriji pet opština i to: Ivanjice, Novog Pazara, Raške, Sjenice i Kraljeva. Okružena planinama jugozapadne i centralne Srbije, Golija svojom masivnošću dominira krajolikom i zauzima površinu skoro dva puta veću od susednog i mnogo poznatijeg Kopaonika.

Ime planine verovatno potiče od njene veličine i prostranosti, pa je u narodu bila poznata kao „golema planina“. Jedna izreka koja najbolje opisuje Goliju je „ne zna Golija šta je delija“, a ova izreka pokazuje nepokorne delove i visine na kojima se ni najveći junak ne bi snašao.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IVANJICA ONLINE (@ivanjica.online)

Najveći vrh je Jankov kamen visok 1834 metara, a zanimljiva je legenda po kojoj je vrh dobio ime. Dva pobratima, Rajko i Janko su se opkladili ko će pre na vrh planine popeti kamen. Rajko je hteo da zadatak obavi na brzinu i blizu vrha se spotakao i ispustio kamen. Janko je bio strpljiviji i pažljiviji, pa iako sporiji na kraju je uspeo da popne kamen na vrh. Po Janku je najveći vrh dobio ime, a po Rajku se zove potok u koji se skotrljao Rajkov kamen.

Golija je područje Srbije na kojoj snežne padavine dostižu visinu i do 105cm, a ne retko se zadržava i do juna meseca. Zbog jedinstvenih klimatskih odlikaa, Golija je idealna za lečenje velikog broja bolesti: hronično repiratornih oboljenja kao što su bronhitis, astma i emfizem; kod raznih bolesti krvi poput trombocitopenije, leukopenije, maligne hemopatije, i anemije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Predrag Trkulja (@predrag__trkulja)

 

Golija je 2001. godine proglašena za Park prirode, a Rezervat biosfere „Golija-Studenica“ je pod zaštitom UNESKO-a. Najviša tačka Golije je Jankov kamen visok 1834 metara.
Golija je od Beograda udaljena oko 230 km, od Novog Sada 317 km, a od Niša 224 km. Najbliži gradovi su Ivanjica udaljena 40 km, Novi Pazar 32 km i Raška 43km.

Golija je i planina izuzetno bogata bistrim izvorima a najpoznatije reke koje izviru na Goliji su Studenica i Moravica. Na Goliji se nalaze i tri manja jezera okružena nestvarnom prirodom – Tičar (Dajićko jezero), Nebeska suza na Okruglici i Košaninovo jezero.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Слободан Илић (@bobanipo)

 

 

Komentari(0)

Loading