ŠUMOVITI OBRONCI KOD ARANĐELOVCA Sa vrha ove planine vidi se skoro cela Šumadija

M. M.

15:00

Turizam 0

U podnožju planine se nalaze Aranđelovac i Bukovička banja, jedna od najpoznatijih srpskih banja.

ŠUMOVITI OBRONCI KOD ARANĐELOVCA Sa vrha ove planine vidi se skoro cela Šumadija
Shutterstock

 

Planina Bukulja nalazi se na oko 80 kilometara udaljena od Beograda. Najviši vrh iznosi 696 metara, a sa njega se pruža veličanstven pogleda na Šumadiju. Bukulja je obrasla gustom šumom bukve, graba i hrasta, a njeno ime potiče od deminutiva slovenske reči buk. Pogodna je za pripreme sportskih ekipa, a obeležene pešačke staze vode od parka Bukovičke banje do vrha planine.

U podnožju planine se nalaze Aranđelovac i Bukovička banja, jedna od najpoznatijih srpskih banja, sa čijih izvora se u 19. veku voda nosila na dvor Obrenovića, a krajem 19. veka počelo flaširanje ove izuzetno kvalitetne mineralne vode.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Shutterstock

 

Na obodima Bukulje, na oko 400 metara ndamorske visine, nalazi se skriveni dragulj okoline Aranđelovaca. Jezero je poznato pod dva imena, Bukuljsko po planini i Garaško po selu Garaši gde se prostire. Selo Garaši je u istoriji poznato kao mesto odakle potiču čuveni političari iz 19. veka, Milutin i Ilija Grarašanin.

Jezero je nastalo pregrađivanjem reke Bukulje, a nalazi se na mestu poznatije kao Crvena bara. Primarna namena jezera je obezbeđivanje vode za grad Aranđelovac, pa se u njenoj okolini primenjuju posebna pravila zaštite.

 

Printscreen youtube

Komentari(0)

Loading