RAJ ZA ALERGIČNE Ova naša planina ima izuzetno nizak nivo alergena u vazduhu, nekim danima nije identifikovano čak ni jedno zrno

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Alergije su danas gotovo neizbežna pojava – u urbanim sredinama i na nižim nadmorskim visinama koncentracija polena tokom sezone često dostiže visoke vrednosti, što izaziva tegobe kod mnogih.

Zlatibor
FOTO:RINA

Alergeni poput ambrozije, pelina, trava i drugih biljaka zadržavaju se u vazduhu tokom proleća, leta i jeseni, donoseći neprijatne simptome poput kijavice, svraba očiju i disajnih tegoba. Upravo zbog ovih razloga mnogi alergični ljudi ne uspevaju da pronađu prijatno mesto za odmor i oporavak.

Na Zlatiboru je situacija, srećom, drugačija.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koja vrši merenja koncetracije polena 24 biljne vrste, na području zlatiborskog kraja u vazduhu je izuzetno mali broj polenovih zrna. U pojedinim danima nije identifikovano čak ni jedno alergeno zrno.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

zlatibor rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- U Srbiji sezona alergena period započinje oko 1. februara kada cvetaju leska i jova i traje do prvih dana novembra kada se završava cvetanje pelina i ambrozije. Početak i završetak polinacije mogu iz godine u godinu znatno da se kolebaju, zavisno od vremenskih prilika, potvrđeno je za RINU u TO Zlatibor.

Koncentracija polena u vazduhu na Zlatiboru se prati od 2013. godine uz pomoć aparata koji su postavljeni na meteorološkoj stanci, a podatke analiziraju evropski sertifikovane osobe.

Zato, ako ste skloni alergijama, možete posetiti Zlatibor bez brige o uobičajenim tegobama koje prate cvetanje i polinaciju. Ovaj kraj, sa proverenom niskom koncentracijom alergena i čistim planinskim vazduhom, idealan je izbor za oporavak i uživanje u prirodi.

 

Komentari(0)

Loading