Petar nije verovao u Boga, a onda mu je Sveti Vasilije otvorio oči: "Taman kada mi je pomogao, ja sam napravio grešku"
Priča o Petru kojeg je Sveti Vasilije Ostroški ozdravio, prepričava se i danas, decenijama nakon smrti ovog smernog starca
Priča o Petru kojeg je Sveti Vasilije Ostroški ozdravio, prepričava se i danas, decenijama nakon smrti ovog smernog starca
Čuda Svetog Vasilija Ostroškog su nadaleko poznata, a ovo svedočenje je sve što treba danas da pročitate
Fotografija manastira Ostrog od pre 100 godina dokaz je da on danas nije ni nalikom onom što je nekad bio
Nikšić - Na hiljade vernika danas je stiglo do manastira Ostrog kod Nikišića kako bi proslavili velikog sveca i čudotorca Vasilja Ostroškog. Mnogi od njih odlučili su se da put do svetinje u steni pređu peške i noćas prespavaju upravo ispred manastira.
Brojne legende svedoče o njegovoj milosti!
U nedelju, 12. maja slavimo velikog sveca, Svetog Vasilija Ostroškog, praznik kojeg jednako poštuju pripadnici svih verskih zajednica
Sveti Vasilije Ostroški se smatra zaštitnikom Gradske opštine Medijana i niškog naselja Duvanište. Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu je pravoslavni hram koji pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve.
Mnogi poklonici koji nisu u mogućnosti da dovedu svoje bolesnike ćivotu Svetitelja, donose njihovu odeću i ostavljaju je pod ćivot Svetitelja, da tu prenoći bar jednu noć. Pored odeće, donose i hranu, najčešće šećer, i postupaju na isti način
Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.
Još jedna u nizu priča o čudima Svetog Vasilija Ostroškog svedočanstvo je jeromonaha Isaije koji ju je zapisao u manastirskoj beležnici.
Jedna katolkinja rešila je da poseti manastir Ostrog i da se pomoli Svetom Vasiliju Ostroškom za zdravlje.
Moguća su čuda, ali OVO VEROVANJE morate ispoštovati!
Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja, po gregorijanskom kalendaru (29. aprila, po julijanskom).