VIDOVDANSKI SABOR SLAVI JUBILEJ Spaja Srbe na tromeđi država već 30. godina, sprema se pravi spektakl (FOTO)

Priboj – Retki su na našim prostorima jubileji i manifestacije koji su uspeli da svoje trajanje održe u dva veka, pa stoga ovaj 30. jubilarni „Vidovdanski sabor“ ima poseban značaj kao saborno mesto okupljanja i spajanja naroda tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Vidovdanski sabor
Foto: Rina

Porodica Radović iz Krajčinovića koja je 1995. godine započela na svom imanju obnavljanje pokidanih veza ovog prostora, i održala sve do ovog 30.jubileja tradiciju jedne od najmasovnijih i najznačajnijih manifestacija šire regije, najvljuje do sada najspektakularniju proslavu 30. rođendana „Vidovdanskog sabora-Gorava Krajčinovići 2024.“, koja će se održati u subotu 29. juna. 

Za slavljenički provod i nezaboravnu zabavu na „Vidovdanskom saboru – Gorava 2024.“ pobrinuće se prva harmonika Srbije Srđan Pavlović, najveća atrakcija živih nastupa Goci Bend, kao i specijalni gost iznenađenja.

Organizatori za jubilej najavljuju nikad jača i nikad masovnija tradicionalna takmičenja sabora koji će otpočeti starim zanatima, rezanje debla kladarom i dubećom testerom kao i izvlačenje trupca volovima, sa učesnicima iz Žabljaka, Pljevalja, Rudog, Čajniča, Prijepolja i Priboja, koji će uz dugogodišnje učesnike biti i podmlađene sa mladim naraštajima koji čuvaju od zaborava tradicionalne zanate.

Uslediće seoski višeboj, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, fudbalski turnir, sa učesnicima iz sve tri države, a jedinstvena nadmetanja u disciplinama trka đedova po krvnom srodstvu i trka veterana preko 70 godina, uvek budu atrakcija sabora. Organizator je već u pregovorima sa najrenomiranijim štalama regije kako bi posetioci za 30. rođendan videli vrhunske tradicionlane trke konja i koridu. Kao i uvek goste očekuju i atrakcije sabora vo na ražnju i kladionica ovna sa četiri roga.

Uz takmičenja, tradicionalno dobar provod koji se prepričava cele godine i prestiž boravka gostiju na jednom ovakvom jubileju koji okupi celu tromeđe, domaćini  posebno ove godine ističu i humanitarni karakter sabora koji će se priključiti akciji koja je objedinila sve Pribojce u naporima da se za lečenje mlade sugrađanke Ane Spajić prikupe urgentna sredstva za njeno lečenje u inostranstvu.

Komentari(0)

Loading