MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Lepote Srbije

17:00

Manifestacije 0

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Maglič tvrđava
Printscreen/Youtube

Maglič je jedna od najbolje očuvanih srednjovekovnih tvrđava u Srbiji i predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Evo nekoliko ključnih informacija o Magliču:

Istorija: Grad je nastao u XIII veku i ima izduženu osnovu, prostirući se pravcem jugozapad - severoistok. Sa tri strane, brdo na kojem se utvrđenje nalazi okružuje reka Ibar, dok se na četvrtoj strani, krajnjem severoistočnom kraju, nalazi šanac usečen u stenu. U Maglič se ulazi kroz dve kapije, smeštene na severnom bedemu između 1. i 2. kule, dok se drugi ulaz nalazi nasuprot nje u 3. kuli.

Arhitektura: Maglič čini osam kula povezanih bedemima. U njegovu unutrašnjost, koja obuhvata 2.190 m², ulazi se kroz dve kapije. Mali grad, deo utvrđenja, obuhvata krajnji severoistočni deo i čine ga Donžon kula i stena na kojoj je podignuta. U steni je izdubljen veliki rezervoar.

Pristup: Prevoz do tvrđave od avgusta 2022. godine obavljaju volonteri projekta Magličgrad velikom skelom na svaka dva sata u oba smera, tokom cele godine. Prevoz je besplatan uz mogućnost donacije.

Maglič Grad - Uranak je fascinantna manifestacija koja se održava u Srbiji. Evo detalja:

Naziv događaja: Maglič Grad - Uranak
Datum: 29. april 2024. - 30. april 2024.
Lokacija: Magličgrad, smešten u Centralnoj Srbiji.
Opis: Ovaj događaj označava otvaranje kulturnog centra ispod Magličke tvrđave. To je prva u nizu MAGICLAND žurki na otvorenom u organizaciji lokalnih umetnika. Okruženje je očaravajuće, zvuk odličan, a prisutno će biti 15 izvođača i očekuje vas ukupno 30 sati plesa, što ga čini nezaobilaznim događajem. Međunarodni tim volontera iz više od 10 zemalja će se pobrinuti za nezaboravno iskustvo posetilaca. Na događaju će biti ponuđeni ukusni specijaliteti, uključujući “Maglički kazan” (pasulj sa vrganjima), picu iz peći na drva, špagete sa pesto sosom od sremuša, voćne mikseve i  pivo. Posetioci takođe mogu sami pripremati hranu na licu mesta.

Za više informacija, posetite zvanični sajt ili istražite druge uzbudljive događaje u Srbiji na sajtu Manifestacije u Srbiji.

Maglič je misteriozna tvrđava koja privlači posetioce svojom bajkovitom atmosferom i impresivnom arhitekturom. Njegova lokacija na vrhu brda i okruženje rekom Ibar čine ga jedinstvenim mestom za istraživanje i uživanje u istorijskom nasleđu Srbije, dođite i upoznajte ovo prelepo mesto.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading