Oni su najbolji promoteri turizma u Prijepolju: Pčelari organizovali tradicionalni Sajam meda i okupili na stotine posetilaca

Udruženje pčelara iz Prijepolja i ove godine je uz podršku Turističke organizacije Prijepolje, pod sloganom „Med je lek za dug vek“ organizovalo tadicionalni Sajam meda i pčelinjih proizvoda.

pčelari
rina

Na platou Doma kulture, okupili su se pčelari iz nekoliko gradova zlatiborskog, moravičkog i šumadijskog okruga a u goste su im stigle i kolege iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, što je ovoj manifestaciji dalo međunarodni karakter.

Predsednik Udruženja pčelara Prijepolja, Mirsad Hodžić, je kazao da cela manifestacija ne bi bila na ovako visokom nivou da nije bilo pomoći lokalne samouprave, Tursitičke organzacije, Doma kulture i vrtića Miša Cvijović.

– Udruženje pčelara Prijepolje okuplja 207 članova, koji u svom posedu imaju preko šest ipo hiljada košnica i godišnje, kada je dobra godina, uberu između 50 i 60 tona najkvalitetnijeg livadskog, bagremovog i suncokretovog meda, ova godina je jedna od tih dobrih godina – kazao je predsednik udruženja pčelara Prijepolja Mirsad Hodžić.

Direktor Turističke organizacije Petar Vasiljević, izrazio je zahvalnost pčelarima što 18. godina za redom kroz organizovanje sajma meda ujedno i promovišu Prijepolje.

Sajam meda i pčelinjih proizvoda je simbolično otvorila zamenica predsednika opštine Prijepolje Samira Ćosović, koja je istakla da opština Prijepolje ima ogroman potencijal za razvoj pčelarstva i proizvodnju meda.

– Ovo je prilika da se razmene znanja i iskustva pčelara, da se očuva pčela čija uloga u eko sistemu ne može biti potcenjena. Ovo je prilika da se kupe neki kvalitetni proizvodi, i izvrši edukacija i promocija lokalnih proizvoda – istakla je između ostalog Ćosović. Pčelari smatraju da je za njih od velikog značaja organizovanje ovakvih i sličnih sajmova.

Nama je ovo izuzetno važno zbog edukacije i animiranja potrošača. Naš je cilj da učimo i da proizvodimo što kvalitetniji med, ali i da budemo promoteri potrošnje pčelinjih proizvoda – naglašava Svetozar Koldžić, pčelar iz Priboja.
Nakon izložbe meda, u Domu kulture dr sci.vet.med. Kazimir Matović održao je predavanje na temu „Paraziti pčela“.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading