Slatki ukusi Vojvodine: Tradicionalni specijaliteti koji otvaraju sva čula
Našu prostranu ravnicu krasi bogata kultura, istorija i priroda, ali ono što je čini posebnom je njena ukusna kulinarska scena, naročito kada su u pitanju slatki specijaliteti.

Slatke poslastice poput štrudli, gomboca i vanilica vraćaju nas u detinjstvo, kada su naše bake satima pripremale ručak za porodična okupljanja.
Priprema slatkih, ali i drugih specijaliteta zahtevali su strpljenje i veštinu, baš kao i sve druge vrednosti koje su naše bake prenosile na nas.
Zahvaljujući njima, mi danas uživamo u slatkim, tradicionalnim receptima, koji otvaraju sva čula. Kako su godine prolazile, u njihovu čast nastale su i manifestacije, koje se održavaju svake godine.
Štrudlijada u Kikindi
U Kikindi se “Štrudlijada” održala prvi put pre dve godine, od strane članova Etno – građanskog udruženje “Suvača”. Nju su podržali lokalna samouprava i Turistička organizacija grada Kikinde. Prvoj Štrudlijadi prisustvovao je gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.
Shutterstock/Štrudle
“Manifestacija će sigurno postati tradicionalna, a goste iz drugih gradova pozivam da obavezno dođu narednih godina i pozovu što više svojih prijatelja”, istakao je tada gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.
Pored Kikinde, Štrudlijada se tradicionalno održava u Dolovu, a od pre godinu dana i u Gaju.
Na svakoj od manifestacija, spretne ruke domaćica takmiče su se u pravljenju štrudli, ali i drugih kolača različitih ukusa i dekoracija.
Pored toga, na svim Štrudlijadama posetioci imaju priliku da osim najpopularnije – makovnjače, probaju i štrudle sa orasima, višnjama, rogačem, sirom, jabukama ili nekim drugim punjenjem.
Gomboce
Reč “gomboce” nastala je od mađarske reči “gomb” što u prevodu znači kuglica, pa tako i sam ovaj specijalitet vuče mađarsko poreklo. Međutim, gombocama se isključivo smatra jelo sa šljivama i šećerom, dok knedle predstavljaju i ostale varijante jela sa voćnim punjenjem, ali i slane varijante.
Manifestacija posvećena ovom slatkom specijalitetu, održava se od 2013. godine u Ruskom Selu. Svake godine, više od 10 ekipa uz smeh i zabavu, razmenjuju svoje kulinarske sposobnosti, dok posetioci rado uživaju u svakom slatkom zalogaju ovog vrhunskog specijaliteta.
Shutterstock
Vanilice
Jedan od najpoznatijih prazničnih, slatkih, specijaliteta su svakako vanilice, poznatije i kao “poljupčici”. Iako se brzo pripremaju, kako bi ukus bio potpun, zahtevaju posebnu pažnju.
O njihovoj posebnosti govori činjenica da su vanilice proglašene za najbolji sitni kolač na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com.
Vanilice predstavljaju jedne od najstarijih slatkih poslastica, koje krase skoro svaku gastronomsku manifestaciju u Vojvodini.
Shutterstock
Krofne
Tradicionalna manifestacija “Krofnijada” održala se ove godine po peti put u Iđošu, dok ova slatka poslastica predstavlja i zaštitni znak ovog malog mesta. Vredne ruke domaćica napravile su preko hiljadu krofni, u kojima su uživali mnogobrojni posetioci.
Shutterstock
Jedna od omiljenih poslastica, kako dece tako i odraslih, godinama unazad krasi porodične trpeze, rođendane i druga slavlja.
Kao i svaka gastronomska manifestacija u Vojvodini, pa tako i Krofnijada u Iđošu, ima za cilj da neguje tradiciju starih recepata i prenese ih na mlađe generacije.
(Vojvodinauživo)

Ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravi i na pljeskavice i na pečenje
Ovaj srpski specijalitet sprema se u Dragačevu, najbolji kuvari ukrstiće svoja mangala na sedmom Hajduk festu

Čačak dobija pola miliona za oživljavanje sela: „Miholjski susreti“ spajaju tradiciju i budućnost
Grad Čačak i Ministarstvo za brigu o selu potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“. U ime Grada Čačka, ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević.

Meso od kengura stiglo specijalno iz Australije: Celo selo miriše na gulaš, preko 30 ekipa ukršta varjače na Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka
Više od 30 ekipa juče je ukrstilo svoje varjače u čačanskom selu Prijevor i odmerilo snage na tradicionalnoj Gulašijadi , koja se ove godine održava 11. put. Na takmičenju učestvovale su ekipe iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Komentari(0)