JEDNA OD NAJVEĆIH GASTRONOMSKIH MANIFESTACIJA U OVOM DELU EVROPE "Dani Banice" po 17. put u Beloj Palanci, uz ukusnu hranu spreman i bogat program za sve goste
Manifestacija „Dani Banice 2023.“ održaće se po 17. put u Beloj Palanci i trajaće tri dana, od 11. do 13. avgusta.

Turistička organizacija Bele Palanke 1. juna otvorila je prijave za učešće na manifestaciji Dani
banice, a za samo 24 sata, na adresu turističke organizacije stiglo je više od 50 prijava. Trenutno
je 211 prijavljenih takmičara za učešće na ovoj manifestaciji, a oni će se i ove godine nadmetati
u 4 kategorije: slanoj tradicionalnoj, slatkoj tradicionalnoj, kreativnoj i integralnoj banici.
Iz TO Bele Palanke kažu da se tokom cele godine pripremaju za ovako veliku manifestaciju kao
što je manifestacija Dani banice, a da je ovo period kada se intenziviraju pripreme za jednu od
najvećih gastronomskih manifestacija u ovom delu Evrope.
Ove godine, kao i svake prethodne, sve posetioce očekuje bogat kulturno-umetnički program,
kako preko dana tako i tokom sve tri večeri manifestacije.
Prvog dana kulturno-umetnički program će trajati od 14 do 18 časova u parku Vrelo na Maloj
bini. Od 14 časova predviđen je dolazak takmičara i postavljanje štandova sa banicom – Banica
bulevar, a nešto kasnije, od 17 časova počeće Dečija olimpijada u pripremi banice. Pola sata
kasnije predviđen je dolazak predstavnika udruženja i postavljanje štandova – Sokak dobre
hrane. Od 18.30 časova će uslediti Dečija radionica za izradu banice, a od 19.30 časova
Prezentacija lokalnih specijaliteta. U 21 čas zvanično će biti otvorena 17. manifestacija „Dani
banice 2023.“ i 13. Sajma starih i umetničkih zanata u centru grada. Ove dve manifestacije
organizuju TO Bele Palanke i NB Vuk Karadžić, a pokrovitelji su opština Bela Palanka i
Ministarstvo turizma i omladine RS. Koncert „Crvene jabuke“ zatvoriće prvi dan ove
manifestacije.
Drugi dan manifestacije počeće ranije, od 10 časova, tada će se okupiti takmičari i postavljati
takmičarski štandovi. Od 11 do 15 časova trajaće kulturno-umetnički program na Maloj bini.
Žiriranje – Bulevar banice počeće u 13 časova, a Radionica za decu „Crtanje na brašnu“ počeće
u 15 časova, a sat vremena kasnije i Radionica za decu – stari zanati. Od 17 do 19 časova
predviđena je Promocija gastro manifestacija iz regiona, u 17 časova održaće se konferencija za
novinare, u 18 časova Prezenacija izrade banice, a pola sata kasnije „Novinari spremaju za vas“.
Promocija paprike vrtke biće u 19.30 časova, pred koncert Željka Samardžića koji će se održati
od 22 časa u centru grada.
Poslednji dan manifestacije počeće kulturno-umetničkim programom od 13 do 18 časova, a
nakon toga od 18 časova održaće se Dečija radionica za izradu banice, a zatim i Prezentacija
inostranih kuhinja od 19.30 časova. Degustacija džinovske banice predviđena je od 20.30
časova, a sat vremena kasnije biće Proglašenje pobednika, uručenje nagrada i zatvaranje
manifestacije u centru grada. Na kraju večeri, ovogodišnji festival zatvoriće koncert Dejana
Petrovića i Big benda.
Prošlogodišnja manifestacija oborila je sve rekorde i po broju posećenosti i po broju učesnika, a
stanovnici Bele Palanke se nadaju da će tako biti i ove godine.

Ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravi i na pljeskavice i na pečenje
Ovaj srpski specijalitet sprema se u Dragačevu, najbolji kuvari ukrstiće svoja mangala na sedmom Hajduk festu

Čačak dobija pola miliona za oživljavanje sela: „Miholjski susreti“ spajaju tradiciju i budućnost
Grad Čačak i Ministarstvo za brigu o selu potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“. U ime Grada Čačka, ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević.

Meso od kengura stiglo specijalno iz Australije: Celo selo miriše na gulaš, preko 30 ekipa ukršta varjače na Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka
Više od 30 ekipa juče je ukrstilo svoje varjače u čačanskom selu Prijevor i odmerilo snage na tradicionalnoj Gulašijadi , koja se ove godine održava 11. put. Na takmičenju učestvovale su ekipe iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Komentari(0)