DANAS JE SVETSKI DAN POEZIJE "Poezija kao rad, rad u poeziji"

Lepote Srbije

13:30

Manifestacije 0

Svake godine manifestacija nosi novi tematski predznak.

DANAS JE SVETSKI DAN POEZIJE "Poezija kao rad, rad u poeziji"
unsplash

Obeležavanje svetskog dana biće propraćeno širom Srbije.

Stih je opet u modi i ovom prilikom će nam se predstaviti mnogi pesnici poput Kajoko Jamasaki, Draško Miletić, Jana Rastegorac, Nina Živančević, Jelena Gavrilović, Marijana Jovelić, Vladimir Vukomanović.

Ovi autori Svetski dan poezije obeležiće razgovorom i čitanjem svojih pesama, ali i pesama drugih autora.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvi dan proleća na severnoj hemisferi obeležiće kultnim rečima grandioznih autora.

Ovaj dan treba da podseti javnost na snagu i važnost pesničke reči, koja je na margini društvenog interesovanja, ali i da se podrži jezička raznolikost.

Da li se sećamo stihova Desanke Maksimović, Đure Jakšića, Miloša Crnjanskog, Laze Kostića, Vojislava Ilića, Branka Radičevića, svih ovih srpskih poeta koje su svojim rečima rezale maglu na očima svojih čitalaca oštrom reči.

Nešto više o Svetskom danu poezije pročitajte ispod:

 

Svetski dan poezije proslavlja se 21. marta i ustanovljen je od strane UNESKO-a 1999. godine. Svrha ovog dana ja promocija čitanja, pisanja, objavljivanja i poezije u školstvu širom sveta; ali i ”davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima” (izvod iz UNESKO izveštaja pri definisanju ovog dana).

Nekada se dan poezije slavio u oktobru. Tradicija očuvanja oktobra kao nacionalnog i svetskog dana poezije, očuvala se još uvek u mnogim državama.

Proslavljanje svetskog dana poezije u Srbiji

Kulturni centar Beograde pridružio se slavljenju poezije 2001. godine festivalom ”Svetski dan(i) poezije. Danas se ovaj dan obeležava u više gradova Srbije, u toku više dana, od 21. do 23. marta.

 

DANAS JE SVETSKI DAN POEZIJE Printscreen
 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading