ZIMSKA FANTAZIJA Doživi božićno-novogodišnju čaroliju na ulicama Novog Sada

Nova 2023. godina nam polako kuca na vrata, a mi je dočekujemo širom raširenih ruku.

ZIMSKA FANTAZIJA Doživi božićno-novogodišnju čaroliju na ulicama Novog Sada
Aleksandar Milutinović

Novosadske ulice sijaju prazničnim sjajem, gradom odjekuju pesme sa raspevane božićne jelke, a vruće kuvano vino poigrava se čulima mirisa i ukusa svakog ko se nađe u blizini malih drvenih kućica na glavnom trgu.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Srpsko narodno pozorište, Кulturni centar Novog Sada, kao i brojne druge kulturne ustanove i institucije nalaze se na listi lokacija koje će učiniti doček ovog 31. decembra i 13. januara 2023. godine posebnim i na prikladan način zatvoriti godinu titule Evropske prestonice kulture.

ZIMSKA FANTAZIJA Doživi božićno-novogodišnju čaroliju na ulicama Novog Sada Aleksandar Milutinović
 

Od 31. decembra pa do 12. januara, Srpsko narodno pozorište priprema bogat kulturno-umetnički program u okviru događaja ,,Pozorišne novogodišnje priče“. Ovaj događaj će biti otvoren popularnom Rok operom, a narednih dana publiku očekuju i koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički“, Džez opera, Bal pod maskama, veliki Božićni koncert, kao i prvi novogodišnji pozorišni bazar.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ljubitelje zabave na otvorenom 31. decembra 2022. godine u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave očekuju zvuci dobro poznatog britanskog tria ,,Кosheen“, čuveni sastav ,,Stereo MC’s“, popularni vokalni sastav ,,Perpetuum Jazzile“, kao i jedan od omiljenih di-džejeva berlinskih klubova, di-džej ,,Biesmans“. Ukoliko ste veći ljubitelji domaće muzičke scene, na Dočeku vas očekuju i domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i mnogi drugi.

ZIMSKA FANTAZIJA Doživi božićno-novogodišnju čaroliju na ulicama Novog Sada Aleksandar Milutinović
 

Dobra zabava se nastavlja i 13. januara na dočeku Nove godine po julijanskom kalendaru kada ćete na različitim lokacijama moći da uživate u spektaklu koji je pripremila fondacija ,,Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ kao događaj kojim se i zvanično zatvara titularna godina. Jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasian vas očekuje u Gradskoj koncertnoj dvorani, holandska muzička diva Sevdaliza će vas zabavljati u Srpskom narodnom pozorištu, kao i ovogodišnja srpska predstavnica na Evroviziji Кonstrakta zajedno sa bendom Zemlja gruva, Tijana Bogićević i mnogi drugi.

Ni oni koji Novu godinu vole da provedu na drugačiji način, neće biti uskraćeni za dobar program, jer sve ljubitelje kulture i nauke očekuju tri izložbe posvećene velikim imenima srpske nauke. ,,Teslina svetlosna galerija“ na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Podgrađu će zasijati u znak sećanja na jednog od najvećih pronalazača i naučnika u istoriji, Nikolu Teslu, dok će inspirativna izložba ,,Vreme i vaseljena“, posvećena velikom naučniku Milutinu Milankoviću, biti u prostorijama Studija M.

Život i dostignuća Mileve Marić Ajnštajn proslaviće se u Muzeju grada Novog Sada izložbom pod nazivom ,,Mileva: mi smo stena“ kojom će biti dočarani različiti elementi biografije ove znamenite žene. Ova nesvakidašnja izložba predstavlja spoj kreativne upotrebe najmodernijih tehnologija, novih medija, ali i klasičnog umetničkog jezika. Postavka „Mileva“ na autentičan način upoznaje posetioce sa životnom pričom žene koja je istovremeno bila vrsna matematičarka, marginalizovana naučnica, požrtvovana majka, kao i supruga jednog od najvećih svetskih umova, Alberta Ajnštajna.

Pored bogatog božićno-novogodišnjeg umetničkog programa, ne zaboravite ni na brojne događaje kojima možete upotpuniti vašu posetu Novom Sadu. Isprobajte brojne poslastice na Trgu slobode u okviru božićnog vašara ,,Novosadski Zimzolend“ koji možete posetiti do 28. decembra, kao i na platou ispred tržnog centra Promenada na božićnom marketu ,,Božićna čarolija“ koji se održava do 10. januara.

U Dunavskom parku vas i ove godine očekuje magično klizalište ,,Ledena šuma“, jedna od omiljenih zimskih manifestacija kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. Rekreativce 24. decembra na Fruškoj gori očekuje poslednja trka u godini ,,Winter Trail Race“, a ljubitelji domaćih proizvoda 23. decembra mogu nešto za sebe pronaći na ,,Novosadskom noćnom bazaru“, na kom će se po poslednji put u 2022. godini moći probati domaće poslastice i kupiti lokalni artikli.

Iskoristite ovaj period da iskusite Zimsku fantaziju Novog Sada zajedno sa svojim najbližima i osetite čari božićno-novogodišnje čarolije.

https://lepotesrbije.alo.rs/manifestacije/vesti/37201/osetite-duh-zimske-carolije-bas-kao-iz-bozicnih-filmova-i-srpska-atina-za-novu-2023-predstavlja-zimzolend-foto/vest#brid_cp_Brid_66976023
Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading