OSETITE DUH ZIMSKE ČAROLIJE Baš kao iz božićnih filmova i „Srpska Atina“ za Novu 2023. predstavlja Zimzolend (FOTO)

Lepote Srbije

14:00

Manifestacije 0

Novogodišnji i božićni praznici predstavljaju vreme radosti, sreće, darivanja, ali i kraćih putovanja.

OSETITE DUH ZIMSKE ČAROLIJE Baš kao iz božićnih filmova i „Srpska Atina“ za Novu 2023. predstavlja Zimzolend (FOTO)
Ledena šuma/Aleksandar Milutinović

Novi Sad, sad već tradicionalno, u praznični duh ulazi početkom decembra kada se centralne gradske ulice pretvaraju u bajkovite predele okićene dekorativnim lampicama. Baš kao iz božićnih filmova i „Srpska Atina“ predstavlja nezaobilazno mesto za kreiranje fotografskih uspomena.

Glavni gradski trg još jednom krasi festival bombona, kolača, pesme i osmeha – „Novosadski Zimzolend“.

Ovaj božićni vašar predstavlja i pravu malu oazu poklončića kojima možete obradovati svoje najdraže.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Specifičnost Novog Sada ogleda se u tome što se praznična magija može osetiti na više lokacija, pa vas tako ispred tržnog centra Promenada očekuje i zimski festival „Božićna čarolija“ .

Zimsku fantaziju dodatno upotpunjuje i magična „Ledena šuma“ koja Dunavski park pretvara u pravo bajkovito klizalište, a svečano otvaranje zakazano je za petak 16. decembar u 19.00 časova.

Dečji osmesi i sijalicama ukrašeno drveće stvaraju ambijent pun radosti i sreće. Čak će i najstarija pijaca u gradu biti pravi mali raj u kojem ćete na „Noćnom bazaru“ (23. decembra) pronaći proizvode malih proizvođača ‒ ona će biti prava uvertira za novogodišnji provod.

OSETITE DUH ZIMSKE ČAROLIJE Baš kao iz božićnih filmova i „Srpska Atina“ za Novu 2023. predstavlja Zimzolend (FOTO) Zimzolend/Aleksandar Milutinović
 

Za muzičke sladokusce tu su tradicionalni Božićno-novogodišnji koncerti klasične muzike koji se od 15. do 28. decembra održavaju na nekoliko lokacija u gradu.

Novu 2023. godinu dočekajte sa svojim najdražima u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave gde će vas kroz veče voditi muzičke note brojnih umetnika. Među njima su britanski trio Kosheen, sastav Stereo MC’s, di-džej Biesmans, vokalni sastav Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi.

Novogodišnji duh širiće se i kroz najstariji nacionalni teatar jer će zaljubljenici u kulturu i umetnost imati prilike da uživaju u Pozorišnim novogodišnjim pričama. Program počinje 31. decembra Rok operom, a nastavlja se narednog dana koncertom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta. Pripremljeni su i Džez opera, Bal pod maskama, Božićni koncert, predstave za decu, ali i Pozorišni bazar.

Ni sve zaljubljenike u „hiking“, „trail“ trčanje i nordijsko hodanje, ovogodišnja zimska fantazija neće zaobići jer se 24. decembra možete pridružiti poslednjoj trci u godini koja se održava na Fruškoj gori ‒ „Winter Trail Race“.

Novosadska zimska fantazija ne može se u potpunosti doživeti ako barem jedan dan ne posvetite obilasku čuvenih čardi, salaša ili vinarija sa Novosadskog vinskog puta. Topla i ušuškana atmosfera na ovim čarobnim mestima u okolini Novog Sada obogatiće vaš boravak. Prijatelji, vino, pucketanje vatre iz kamina i tamburaši uz odlične gastronomske užitke, učiniće vaš boravak nezaboravnim!

OSETITE DUH ZIMSKE ČAROLIJE Baš kao iz božićnih filmova i „Srpska Atina“ za Novu 2023. predstavlja Zimzolend (FOTO) Zimska fantazija/Aleksandar Milutinović
 

Za najmlađe članove vaše porodice idealna mesta za pešačenje i sankanje tokom zimskih meseci nalaze se na obroncima Fruške gore, zato pogledajte naše predloge za produženi vikend tokom decembra i januara.

Ukoliko se odlučite da provedete vikend u Novom Sadu, informacije o smeštaju možete pronaći na sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada.

Uplovite u novosadsku čaroliju i osetite duh zimske fantazije kojoj ćete se sigurno ponovo vratiti!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading