SIR SA TARTUFIMA "ZVEZDA VEČERI" Počeo najveći sajam "belog mrsa" u Srbiji, manifestacija koja slavi selo i stočare (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

18:01

Manifestacije 0

Mnogi će moći prvi put da vide, a i da kupe zgoreli sir, dimljeni sir, duvan sir, rolovani kajmak, sir sa tartufima, a biće izložen i najskuplji sir na svetu od magarećeg mleka.

SIR SA TARTUFIMA "ZVEZDA VEČERI" Počeo najveći sajam "belog mrsa" u Srbiji, manifestacija koja slavi selo i stočare (FOTO/VIDEO)
FOTO:RINA

Najveći sajam mleka i mlečnih proizvoda u Zapadnoj Srbiji po prvi put održava se u selu Gornja Gorevnica kod Čačka. Manifestacija nazvana "Mlečni put" od velikog je značaja za sve koji se bave stočarstvom, ali i preradom mleka u Srbiji, a domaćin je profesor Agronomskog fakulteta, dr Ivan Glišić.

„Ova manifestacija treba da služi opštem razvoju našeg sela. Svedoci smo da se srpsko selo večito borilo sa krizama i problemima, a bore se i dan danas. Ova manifestacija će biti veoma značajna za razvoj stočarstva, jer do sada mala domaćinstva nisu mogla da opstanu, i ljudi su odlazili iz sela i odustajali od bavljenja poljoprivredom i stočarstvom", rekao je dr Glišić.

Ovom prilikom uručeni su ugovori za subvenciju sela. Među poljoprivrednicima su i dve žene nosioci domaćinstva.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Domu u centru sela upriličena je izložba posvećena belom mrsu na kojoj će se sutra predstaviti oko 30 izlagača, sa više od 50 različitih proizvoda od mleka. Mnogi će moći prvi put da vide, a i da kupe zgoreli sir, dimljeni sir, duvan sir, rolovani kajmak, sir sa tartufima a biće izložen i najskuplji sir na svetu od magarećeg mleka.

Inače, manifestacija Mlečni put u Gornjoj Gorevnici počela je minutom ćutanja zbog nesreće u Ovčar Banji gde su život izgubile dve žene. 

Kako doći od Beograda do Gornje Gorevnice, pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading