ČUVENI NAJSKUPLJI SIR NA SVETU Organizuje se jedinstvena "MLEČNA" manifestacija, po prvi put u Srbiji (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

21:00

Manifestacije 0

Specifična manifestacija pod nazivom "Mlečni put" zakazana je za 14,15. i 16. oktobar u selu Gornja Gorevnica nadomak Čačka. Do sada najskuplji sir bio je od mleka losa, sa cenom od 500 evra. Međutim, magareći sir preuzeo je vodeće mesto.

ČUVENI NAJSKUPLJI SIR NA SVETU Organizuje se jedinstvena "MLEČNA" manifestacija, po prvi put u Srbiji (FOTO/VIDEO)
FOTO:RINA

Sezona letnjih manifestacija je završena, ali Zapadna Srbija nastavlja u istom ritmu. Po prvi put u ovom delu naše zemlje održaće se prodajno-edukativni sajam mleka i mlečnih proizvoda, a na štandovima će se naći sve blagodeti koje Srbija ima. Od rolovanog kajmaka sa Suvobora, preko Zlatarskog i Sjeničkog pa sve do magarećeg sira koji je najskuplji na svetu, a proizvodi se upravo kod nas. 

ČUVENI NAJSKUPLJI SIR NA SVETU Organizuje se jedinstvena FOTO:RINA
 

"Nema ko među nama nije probao mladi ili stari kajmak, mladi ili stari sir, popio čašu jogurta ili kefira, zahvatio kašiku pavlake ili kiselog mleka, sladio se kačkavaljem, mocarelom ili paprikom napunjenom pavlakom. Ogroman je značaj onoga što nam je podarila Cvetulja sa raskošne livade, ili stado ovaca sa pešterske visoravni, veštine koje spravljaju vredne planinke sa Stare planine, Zlatibora ili ravne Semberije. Svi oni sabraće se po prvi put u ovom planinskom selu koje broji oko 1300 duša i gde će biti izloženo na stotinu vrsta sireva među kojima je i onaj najskuplji na svetu (magareći) koji košta 1000 evra", kažu organizatori ove manifestacije.

ČUVENI NAJSKUPLJI SIR NA SVETU Organizuje se jedinstvena FOTO:RINA
 

U petak, 14. oktobra sa početkom u 16 sati uslediće otvaranje manifestacije ispred Doma u Gornjoj Gorevnici, gde se ovih dana montiraju tri jarbola na kojima su zastava Srbije, zastava grada Čačka i zastava manifestacije. U subotu je zakazan je Stručni skup na temu mleka i mlečnih proizvoda, kojeg priprema Agronomski fakultet, u prostorijama Doma kulture.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bogat zabavni program pripremljen je u okivru ove nove manifestacije, a pred publikom će nastupiti najbolji muzičari ovenčani nagradama na Saboru vionista u Pranjanima, zatim koncerti Radiše Uroševića, Egzekutora, Kemiša i Zorice Brunclik. Ono što će biti svojvrsni spektakl jeste fudbalski derbi između crnki i plavuša, zakazan za nedelju.

I u Zasavici se proizvodi najskuplji sir na svetu, Lepote Srbije su bile na licu mesta:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading