SVE U OBELEŽJU SRPSKOG PISMA Prva ćirilična biciklijada održava se u Bajinoj Bašti, biciklom do Manastira Rača

Sjajna vest iz opštine u kojoj se srpsko pismo čuva srcem

SVE U OBELEŽJU SRPSKOG PISMA Prva ćirilična biciklijada održava se u Bajinoj Bašti, biciklom do Manastira Rača
Foto: Rina

Prvi put u Srbiji biće održana Ćirilična biciklijada i to u opštini Bajina Bašta, simboličnom trasom od Parka ćirilice do manastira Rača. Ova po svom nazivu jedinstvena trka zakazana je za 25. septembar, sa početkom u 10 časova za kada je planirano okupljanje učesnika, a kasnije i start. Cilj Ćirilične biciklijade je promocija zdravog načina života, rekreativnog biciklizma, zaštite životne sredine, bezbednosti u saobraćaju, negovanja i stalnog korišćenja ćirilice i predstavljanje značaja manastira Rača i Račanske prepisivačke škole.

Alo
 

"U mesecu kad počinje školska godina Ćiriličnom biciklijadom se simbolično vožnjom povezuje Park ćirilice u centru Bajine Bašte, mesto planirano za budući Muzej ćirilice i prostor gde je cvetala Račanska književna i prepisivačka škola i gde se u najtežim vremenima u prošlosti sačuvalo naše pismo. Cilj je da se sa početkom školske godine naglasi značaj stalnog korišćenja ćirilice i podsetiti da je u blizini Bajine Bašte postojala škola čija dela predstavljaju neprolazne kulturne, duhovne i umetničke vrednosti", kažu za RINU u TO Tara - Drina koja je orgnizator ovog događaja.

Na izletištu koje se nalazi između manastira Rača i Skita Svetog Đorđa predviđen je odmor uz osveženje, priča o značaju očuvanja životne sredine i dodela medalja učesnicima manifestacije. U povrtaku je predviđena organizovana poseta manastiru Rača, obilazak manastirske riznice, upoznavanje sa dometima Račanske književne i prepisivačke škole i priča o značaju očuvanja i korišćenja ćirilice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Biciklijada je rekreativnog tipa, dužina staze je 13 km (u jednom pravcu 6,5 km), staza nije kondiciono zahtevna. Vožnja je namenjena i deci i odraslima. Deca do četvrtog razreda moraju da imaju pratnju. Organizator je obezbedio policijsku pratnju i medicinsku stručnu pomoć uz vozilo za prihvatanje bicikala koji se pokvare, kao i pomoć redarske službe. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Turističkom informativnom centru Bajina Bašta ", dodaju u lokalnoj TO.

Ćirilična biciklijada je još jedna u nizu aktivnosti koje su posvećene srpskom pismu, a organizuju se u Bajinoj Bašti koja ponosno nosi epitet grada ćirilice. U Skupštini opštine Bajina Bašta jednoglasno je 2019. usvojena Deklaracija o zaštiti i negovanju ćirilice, zatim je ustanovljena manifestacija „Ćirilična baština” koju ovde uz niz programa sa učešćem vodećih poznavalaca našeg jezika, istorije i kulturnog nasleđa redovno održavaju krajem maja. U centru Bajine Bašte je ove godine otvoren prvi Park ćirilice u Srbiji, uređen prostor u centru grada koji znamenjima i natpisima simbolično ukazuje da je ćirilica naše istorijsko pismo kojim su nam napisane najznačajnije knjige ali i pismo naše budućnosti lako primenjivo i u svetu savremenih komunikacija.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading