SVE U OBELEŽJU SRPSKOG PISMA Prva ćirilična biciklijada održava se u Bajinoj Bašti, biciklom do Manastira Rača

Sjajna vest iz opštine u kojoj se srpsko pismo čuva srcem

SVE U OBELEŽJU SRPSKOG PISMA Prva ćirilična biciklijada održava se u Bajinoj Bašti, biciklom do Manastira Rača
Foto: Rina

Prvi put u Srbiji biće održana Ćirilična biciklijada i to u opštini Bajina Bašta, simboličnom trasom od Parka ćirilice do manastira Rača. Ova po svom nazivu jedinstvena trka zakazana je za 25. septembar, sa početkom u 10 časova za kada je planirano okupljanje učesnika, a kasnije i start. Cilj Ćirilične biciklijade je promocija zdravog načina života, rekreativnog biciklizma, zaštite životne sredine, bezbednosti u saobraćaju, negovanja i stalnog korišćenja ćirilice i predstavljanje značaja manastira Rača i Račanske prepisivačke škole.

SVE U OBELEŽJU SRPSKOG PISMA Prva ćirilična biciklijada održava se u Bajinoj Bašti, biciklom do Manastira Rača Alo
 

"U mesecu kad počinje školska godina Ćiriličnom biciklijadom se simbolično vožnjom povezuje Park ćirilice u centru Bajine Bašte, mesto planirano za budući Muzej ćirilice i prostor gde je cvetala Račanska književna i prepisivačka škola i gde se u najtežim vremenima u prošlosti sačuvalo naše pismo. Cilj je da se sa početkom školske godine naglasi značaj stalnog korišćenja ćirilice i podsetiti da je u blizini Bajine Bašte postojala škola čija dela predstavljaju neprolazne kulturne, duhovne i umetničke vrednosti", kažu za RINU u TO Tara - Drina koja je orgnizator ovog događaja.

Na izletištu koje se nalazi između manastira Rača i Skita Svetog Đorđa predviđen je odmor uz osveženje, priča o značaju očuvanja životne sredine i dodela medalja učesnicima manifestacije. U povrtaku je predviđena organizovana poseta manastiru Rača, obilazak manastirske riznice, upoznavanje sa dometima Račanske književne i prepisivačke škole i priča o značaju očuvanja i korišćenja ćirilice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Biciklijada je rekreativnog tipa, dužina staze je 13 km (u jednom pravcu 6,5 km), staza nije kondiciono zahtevna. Vožnja je namenjena i deci i odraslima. Deca do četvrtog razreda moraju da imaju pratnju. Organizator je obezbedio policijsku pratnju i medicinsku stručnu pomoć uz vozilo za prihvatanje bicikala koji se pokvare, kao i pomoć redarske službe. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Turističkom informativnom centru Bajina Bašta ", dodaju u lokalnoj TO.

Ćirilična biciklijada je još jedna u nizu aktivnosti koje su posvećene srpskom pismu, a organizuju se u Bajinoj Bašti koja ponosno nosi epitet grada ćirilice. U Skupštini opštine Bajina Bašta jednoglasno je 2019. usvojena Deklaracija o zaštiti i negovanju ćirilice, zatim je ustanovljena manifestacija „Ćirilična baština” koju ovde uz niz programa sa učešćem vodećih poznavalaca našeg jezika, istorije i kulturnog nasleđa redovno održavaju krajem maja. U centru Bajine Bašte je ove godine otvoren prvi Park ćirilice u Srbiji, uređen prostor u centru grada koji znamenjima i natpisima simbolično ukazuje da je ćirilica naše istorijsko pismo kojim su nam napisane najznačajnije knjige ali i pismo naše budućnosti lako primenjivo i u svetu savremenih komunikacija.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading