"SMOTRA ĆIRILIČNE PISMENOSTI" Cilj manifestacije je da se pokaže značaj i očuva ćirilično pismo

Lepote Srbije

09:00

Manifestacije 0

Literarna međunarodna manifestacija podrazumeva konkurs za najbolji školski pismeni zadatak pisan srpskim, bugarskim, makedonskim, rusinskim, ruskim ili ukrajinskim jezikom, za najlepši rukopis u pismenom zadatku i za ćiriličnu kaligrafiju (krasnopis). Pravo učešća imaju učenici osnovnih, srednjih škola i gimnazija u Srbiji.

"SMOTRA ĆIRILIČNE PISMENOSTI" Cilj manifestacije je da se pokaže značaj i očuva ćirilično pismo
Shutterstock

Biblioteka u Titelu je po ovom konkursu jedinstvena u Srbiji, a u nameri da se sačuva ćirilica, najsavršenije pismo, s jednim znakom za jedan glas. Nagrada se dodeljuje 24. maja na Dan slovenske pismenosti kada se obeležava spomen na tvorce prvog pisma kod Slovena, svetih Ćirila i Metodija.

Pravo da učestvuju imaju učenici osnovnih, srednjih škola i gimnazija u Srbiji i okruženju. Zadaci i kaligrafski radovi moraju biti iz tekuće školske godine. Za najbolje pismene zadatke konkuriše se u kategorijama mlađi uzrast (III-IV), srednji uzrast (V-VI) i stariji uzrast (VII-VIII) osnovne škole, i učenici srednjih škola u kategorijama mlađi uzrast (I-II) i stariji uzrast (III-IV), a za najlepši rukopis u pismenom zadatku učenici osnovnih i učenici srednjih škola, svako na svom uzrastu. Šalju se originalne vežbanke sa označenim zadatkom za konkurs ili fotokopija pismenog zadatka čiju verodostojnost overava škola.

Za ćiriličnu kaligrafiju (krasnopis) mogu konkurisati učenici osnovnih i srednjih škola i to u više kategorijama: brzopis – kosa, umetnički stilizovana pisana slova; tradicionalno pismo – postojeća stilizovana slova, poznata tipologija; originalna kaligrafija – novi, izvorni oblici slovnih znakova; likovna kreacija – likovno obogaćeni i produbljeni postojeći ili novi slovni znaci; inicijal – ukrašeno veliko slovo (kojim počinje glava,odeljak ili reč); monogram – početna slova imena i prezimena u posebno stilizovanom obliku i najinventivniji slogan. Kaligrafski radovi moraju biti rukom oblikovani na papiru ili nekom drugom materijalu po slobodnom izboru. 

MESTO
Titel
ORGANIZATOR
Narodna biblioteka “Stojan Trumić“

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading