"SMOTRA ĆIRILIČNE PISMENOSTI" Cilj manifestacije je da se pokaže značaj i očuva ćirilično pismo

Lepote Srbije

09:00

Manifestacije 0

Literarna međunarodna manifestacija podrazumeva konkurs za najbolji školski pismeni zadatak pisan srpskim, bugarskim, makedonskim, rusinskim, ruskim ili ukrajinskim jezikom, za najlepši rukopis u pismenom zadatku i za ćiriličnu kaligrafiju (krasnopis). Pravo učešća imaju učenici osnovnih, srednjih škola i gimnazija u Srbiji.

"SMOTRA ĆIRILIČNE PISMENOSTI" Cilj manifestacije je da se pokaže značaj i očuva ćirilično pismo
Shutterstock

Biblioteka u Titelu je po ovom konkursu jedinstvena u Srbiji, a u nameri da se sačuva ćirilica, najsavršenije pismo, s jednim znakom za jedan glas. Nagrada se dodeljuje 24. maja na Dan slovenske pismenosti kada se obeležava spomen na tvorce prvog pisma kod Slovena, svetih Ćirila i Metodija.

Pravo da učestvuju imaju učenici osnovnih, srednjih škola i gimnazija u Srbiji i okruženju. Zadaci i kaligrafski radovi moraju biti iz tekuće školske godine. Za najbolje pismene zadatke konkuriše se u kategorijama mlađi uzrast (III-IV), srednji uzrast (V-VI) i stariji uzrast (VII-VIII) osnovne škole, i učenici srednjih škola u kategorijama mlađi uzrast (I-II) i stariji uzrast (III-IV), a za najlepši rukopis u pismenom zadatku učenici osnovnih i učenici srednjih škola, svako na svom uzrastu. Šalju se originalne vežbanke sa označenim zadatkom za konkurs ili fotokopija pismenog zadatka čiju verodostojnost overava škola.

Za ćiriličnu kaligrafiju (krasnopis) mogu konkurisati učenici osnovnih i srednjih škola i to u više kategorijama: brzopis – kosa, umetnički stilizovana pisana slova; tradicionalno pismo – postojeća stilizovana slova, poznata tipologija; originalna kaligrafija – novi, izvorni oblici slovnih znakova; likovna kreacija – likovno obogaćeni i produbljeni postojeći ili novi slovni znaci; inicijal – ukrašeno veliko slovo (kojim počinje glava,odeljak ili reč); monogram – početna slova imena i prezimena u posebno stilizovanom obliku i najinventivniji slogan. Kaligrafski radovi moraju biti rukom oblikovani na papiru ili nekom drugom materijalu po slobodnom izboru. 

MESTO
Titel
ORGANIZATOR
Narodna biblioteka “Stojan Trumić“

Komentari(0)

Loading