Iako se opuštao uz viski i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.

Bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito važio je za velikog hedonistu.
Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oseli u knjizi "Titovi posljednji dani", doživotnom predsedniku SFRJ uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam stavljao šta će pojesti u određenom trenutku.
- Doneli smo puževe, a on je rekao: "O ne, ja baš ne bih jeo puževe", otkrio je slavni slovenski kuvar koji je sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o predsednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.
Možda vas zanima:

Tito bi živeo bi još 5 godina da nije napravio grešku
Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito živeo bi još najmanje nekoliko godina da je pristao da mu slovenački doktori odseku nogu koju je već zahvatila gangrena.

Boško iz Užica bio jedini pravi srpski don: Vladao američkim podzemljem, pokušao atentat na Tita, skončao na redak način
Boško Radonjić, bio je vođa američke mafije i jedini srpski don. Ovako je izgledao njegov put ka vrhu Koza nostre, povratak u Jugoslaviju i miran život na Zlatiboru.
Možda vas zanima:

Tito bi živeo bi još 5 godina da nije napravio grešku
Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito živeo bi još najmanje nekoliko godina da je pristao da mu slovenački doktori odseku nogu koju je već zahvatila gangrena.

Boško iz Užica bio jedini pravi srpski don: Vladao američkim podzemljem, pokušao atentat na Tita, skončao na redak način
Boško Radonjić, bio je vođa američke mafije i jedini srpski don. Ovako je izgledao njegov put ka vrhu Koza nostre, povratak u Jugoslaviju i miran život na Zlatiboru.
Možda vas zanima:

Tito bi živeo bi još 5 godina da nije napravio grešku
Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito živeo bi još najmanje nekoliko godina da je pristao da mu slovenački doktori odseku nogu koju je već zahvatila gangrena.

Boško iz Užica bio jedini pravi srpski don: Vladao američkim podzemljem, pokušao atentat na Tita, skončao na redak način
Boško Radonjić, bio je vođa američke mafije i jedini srpski don. Ovako je izgledao njegov put ka vrhu Koza nostre, povratak u Jugoslaviju i miran život na Zlatiboru.
Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrukle (vrsta pite). Od mesa je posebno voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera, prenosi Avaz.
Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka pre spavanja.
Zahvaljujući radu za predsednika, Oželi je kuvao za mnoge poznate osobe iz sveta politike i filma.

Vojislav Ilić Mlađi i zaboravljena poezija o Šumadiji: stihovi u kojima se čuje miris zemlje i zvuk zvona
Vojislav Ilić Mlađi, često u senci slavnog imenjaka, ostavio je snažan pesnički trag u srpskoj književnosti početkom 20. veka. Njegove pesme o Šumadiji, narodu i običajima danas su nepravedno zaboravljene, iako su svedočanstvo o vremenu u kojem se narodna duša pretakala u stih.

Kako se izrađuje glina iz Jadranske Lešnice: zanat koji živi kroz lonce, pećnice i zemljane saksije
U selu Jadranska Lešnica kod Loznice i danas se vadi glina iz lokalnih oranica, koristi se za pravljenje lonaca, crepulja i pećarskih cigli, a znanje se prenosi kroz porodice. Ova glina je cenjena zbog svoje izuzetne čistoće i izdržljivosti.

"Ljiljkovanje" na Petrovdanske poklade: zaboravljeni dečji običaj iz sela kod Valjeva
Nekada su deca u valjevskom kraju na poklade trčala kroz selo s vencima od ljiljana na glavi, pevajući i prizivajući zdravlje. Danas taj običaj pamte samo stariji, ali u nekim selima još uvek živi u sećanjima.

Bio je srpski vladar iz senke: Pričalo se da je vanbračni sin kneza Miloša, posle ubistva Mihaila venčao se njegovom verenicom, a onda je misteriozno umro
Blaznavčevo delo i njegov uticaj na istoriju Srbije ostali su nedovoljno istraženi i istorijski nepotpuno ocenjeni. Poslednji sati u životu Milivoja Petrovića bili su veoma intrigantni, kao i čitav njegov život, a njegova iznenadna smrt je i dalje obavijena velom misterije.

„Beli medenjak“ iz Negotinske krajine: Zaboravljena sorta belog luka koja se suši u vencima
Luk koji ne pecka, već miriše na detinjstvo: Stara sorta iz Negotina čuva ukus zaboravljenih bašta
Komentari(0)