SKRIVENE SVETINJE SRBIJE Manastiri i crkve van utabanih staza

11:00

Kultura 0

Dok mnogi turisti posećuju poznate manastire poput Studenice i Manasije, Srbija krije brojne manje poznate crkve i manastire sa bogatom istorijom i prelepom arhitekturom. Koje svetinje vredi otkriti van glavnih turističkih ruta?

SKRIVENE SVETINJE SRBIJE Manastiri i crkve van utabanih staza
Shutterstock

Dok su manastiri poput Studenice, Manasije i Đurđevih Stupova dobro poznati turistima i vernicima, Srbija krije brojne manje poznate crkve i manastire koji nude podjednako fascinantnu istoriju i prelepu arhitekturu.

Manastir Soko Grad, skriven u brdima zapadne Srbije, mesto je koje odiše spokojem i duhovnošću. Ovaj manastir iz 14. veka, osnovan od strane kralja Dragutina, pruža posetiocima priliku da se povuku iz užurbanog svakodnevnog života i urone u atmosferu mira i tišine. "Posetioci često kažu da ovde pronalaze unutrašnji mir," kaže otac Stefan, starešina manastira.

Još jedan skriveni dragulj je crkva Svetog Jovana u Jablanici. Ova mala crkva, smeštena u srcu Šumadije, datira iz 18. veka i poznata je po svojoj autentičnoj arhitekturi i freskama. "Crkva Svetog Jovana je svedok vekova, a njeni zidovi pričaju priču o našoj veri i tradiciji," kaže meštanin Milovan Petrović.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

SKRIVENE SVETINJE SRBIJE Manastiri i crkve van utabanih staza Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manastir Tresije, smešten u gustim šumama Kosmaja, još je jedna svetinja koja zaslužuje pažnju. Osnovan u 13. veku, ovaj manastir nudi posetiocima priliku da istraže predivne freske i uživaju u prirodnim lepotama koje ga okružuju.

Skriveni manastiri i crkve Srbije nisu samo mesta za molitvu; oni su i dragoceni kulturni spomenici koji čuvaju sećanja na prošle vekove. Otkriće ovih svetinja predstavlja putovanje kroz vreme, nudeći posetiocima jedinstveno iskustvo duhovnog i kulturnog obogaćenja.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading