TAJNA SMRTI TESLINOG BRATA: Bio nadareniji od Nikole?

14:00

Kultura 0

Veliki naučnik iza sebe je ostavio ogroman broj otkrića koja su unapredila savremeni život, i još više teorija, koje bi u budućnosti mogle u potpunosti da promene svet.

TAJNA SMRTI TESLINOG BRATA: Bio nadareniji od Nikole?
Lepote Srbije/K.R.

Iako mnogi znaju Tesline uspehe i ponosni su na njegovo srpsko poreklo, mali broj ljudi zna detalje iz njegovog ranog života i kako je on postao to što je postao.

Detinjstvo

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u mestu Smiljan. NJegov otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik i talentovani pisac, a veruje se da je Nikola od majke Georgine nasledio ljubav prema istraživanju. U njihovoj porodici bilo je petoro dece. Nikola je imao starijeg brata Daneta, kao i sestre Angelinu i Milku, a najmlađe dete bila je devojčica Marica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Odnos između starijeg i mlađeg brata bio je komplikovan. Nikola Tesla danas je poznat kao jedan od najvećih genijalaca svih vremena, ali njihova porodica verovala je da je Dane inteligentniji i sposobniji, te da je predodređen za velika dela. Ipak, Dane je tragično poginuo kada je Nikola imao 5 godina.

Istraživačima Tesline autobiografije, "Moji izumi - autobiografija Nikole Tesle", palo je u oči da on više puta podvlači da je imao izvanredno nadarenog brata „jednim od retkih fenomena duševne sposobnosti koji ni biološka istraživanja nisu uspela objasniti“, kao i Teslin komentar:

- Sećanje na sposobnost mog brata učinilo je svaki moj napor beznačajnim.

Izgleda da je činjenica, koju sam Tesla podvlači, da je do smrti brata „rastao sam sa malo poverenja u sebe“.

Postoje dve verzije uzroka tragične pogibije Teslinog brata, pisao je Vladeta Jerotić u svom tekstu "Nikola Tesla - Psihološki portret".

Jedna, čini se verovatnija, govori o prekrasnom arapskom konju koji je jednom spasao život Teslinom ocu Milutinu, a onda – kakva kob! – usmrtio njegovog sina Daneta.

Po drugoj priči, Dane je pao sa tavanskih stepenica sa kojih ga je gurnuo Nikola, koji je zbog toga, naravno, dugo godina nosio osećanje krivice, ružno sanjao i imao halucinacije, sećajući se bratovljeve smrti.

Vladeta Jerotić, veliki srpksi neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof, književnik, o tome je govorio u jednom svom tekstu koji je objavio na portalu P.U.L.S.E. , gde je analizirao Teslinu ličnost:

- Osećanje krivice, ako je nje uopšte bilo u Tesle – jer se Nikola mogao samo nalaziti pored brata Daneta na stepenicama – mogla je prouzrokovati, s jedne strane, snažnu nesvesnu pobudu da upravo on, Nikola, treba da ostvari Danetovu „izvanrednu nadarenost“ i tako ublaži težak bol koji se urezao u srce Teslinih roditelja; s druge strane, ovo osećanje krivice moglo je ostaviti Tesli, opet nesvesno, asketski ideal življenja kao prećutnu kaznu zbog svoje nesmotrenosti u vezi sa bratovljevom smrću.

Upravo taj asketski stil života doveo je do toga da je Tesla postao toliko uspešan.

(Kurir)

Tagovi:

Komentari(0)

Loading