Vernici danas slave PREPODOBNU MATRONU SOLUNSKU: Svetiteljka koja je odolela svim pritiscima

15:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan posvećen svetoj mučenici Matroni Solunskoj, vernici koja je slavila Gospoda i čuvala hrišćansku veru.

sveće
Shutterstock

Kao devojka služila je u kući jednog Jevrejina u Solunu, gde je bila maltretirana zbog svoje vere u Isusa Hrista. Žena Jevrejina kog je služila terala ju je da odbaci svoja verska ubeđenja i da krene da posećuje sinagogu, ali Matrona je ćutala i potajno se i dalje molila Hristu.

Kada je žena Jevrejina saznala da Matrona ne odustaje i da i dalje ide u crkvu, strašno se razljutila. To je bio razlog što je istukla Matronu i zatvorila u jednu mračnu odaju, a nakon svega ju je i vezala. Po predanju, našli su je odvezanu Božijom voljom i u trenutku kad se molila Gospodu. Nastavili su da je muče i ponovo zatvorili i izgladnjivali. Kada se Matrona upokojila u Gospodu, gazdarica je baci sa visine svoje kuće.

Tada su hrišćani uzeli telo mučenice i sahranii je časno. Episkop Aleksandar. saznavši za muke koje je prošla, podiže crkvu na njenom grobu i položi tu mošti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jevrejku koja je mučila prepodobnu Matronu stigla je pravdedna kazna: na istom mestu gde je bacila Matronino telo, spotakla se, pala i razbila namrtvo.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading