ZELENI ČETVRTAK Dan nakon Vaskrsa sa mnogo simbolike, zovu ga i svetli jer donosi radost, ali ovo NIKAKO NEMOJTE RADITI!

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Zeleni četvrtak, takođe poznat kao Svetli četvrtak, je dan u srpskoj tradiciji koji se obeležava dan nakon Vaskrsa.

ZELENI ČETVRTAK Dan nakon Vaskrsa sa mnogo simbolike, zovu ga i svetli jer donosi radost, ali ovo NIKAKO NEMOJTE RADITI!
Shutterstock

Zeleni četvrtak je četvrtak u nedelji nakon Vaskrsa koji se po tradiciji smatra srećnim. Iako se četvrtak inače smatra baksuznim danom, to ne važi za ovaj.

Veruje se da su na Zeleni četvrtak sva mesta gde žive ale i druge nečastive sile zatvorena, a da zemljom hodaju samo dobra nebeska bića. Zbog toga sve ljudima ovog dana dobro ide.

Ovaj dan je povezan sa novim počecima i srećnim trenucima u životu čoveka. Prema verovanju, na ovaj dan treba započeti posao, naročito onaj koji inače ne ide od ruke. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Takođe, možemo uputiti molbu za neku neostvarenu želju, jer će se, prema verovanju, sigurno ostvariti.

Običaji: U Istočnoj Srbiji, cela ova nedelja, a posebno četvrtak, praznuje se kako bi godina bila rodna.

Tokom ovog dana, ništa se ne radi u poljima ni sa stokom.

Svetli četvrtak je dan za radost i opuštanje. Jedina stvar koju ne treba raditi na ovaj dan jeste da se ne smeju organizovati svadbe, jer bi muzika i galama mogli da uplaše i oteraju "dobra božanstva".

Zato, na Zeleni četvrtak, zamislite svoje želje i otvorite srce novim počecima.

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading