VASKRŠNJI POST Zašto postimo baš četrdeset dana i kako je SOTONA iskušavao ISUSA!

Lepote Srbije

17:00

Kultura 0

Vaskršnji post, takođe poznat kao Veliki pravoslavni post ili Uskršnji post, je period kada se vernici pripremaju za najveći hrišćanski praznik – Uskrs. Ovaj post traje 40 dana i simbolično označava Isusov četrdesetodnevni boravak u pustinji.

VELIKI POST
SPC

Veliki post je duboko ukorenjen u hrišćanskoj tradiciji. Vernici se tokom ovog posta odriču određenih namirnica i zadovoljstava kako bi se fokusirali na duhovne vrednosti.

Ovaj period predstavlja vreme pokajanja, žrtvovanja i odricanja, te označava vreme koje je Isus proveo u pustinji pre nego što je započeo svoju propoved.

Vernici se pozivaju da se odreknu telesnih želja i potreba, posvete molitvi, duhovnom razvoju i dobrotvornim delima.

Vaskršnji post važi za rigorozan i strožiji post. Evo nekoliko pravila ishrane kojih se treba pridržavati:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema za susret sa Bogom:

Postom se čovek priprema za susret sa Bogom, za očišćenje od grehova i za prihvatanje božanske milosti.

Kroz odricanje i molitvu, vernici se trude uspostaviti sklad između duha i tela, tj. čoveka i Boga.

Vaskršnji post je vreme introspekcije, duhovne obnove i pripreme za najvažniji hrišćanski praznik – Vaskrs.

Isusova kušanje u pustinji je događaj iz Isusovog života opisan u Novom zavetu. Nakon krštenja na rieci Jordan, Isus se povukao u osamu u pustinju blizu grada Jerihona i tamo je proveo 40 dana. Taj broj ima simboličko značenje.

Tokom ovog perioda, Isus nije jeo ništa, pa je jako ogladneo. Tada mu je Sotona (Đavo) prišao s ciljem da ga iskuša. Sotona je tri puta iskušavao Isusa:

  • Prvo kušanje: Sotona je rekao: “Ako si Sin Božji, reci ovom kamenju da postane hleb!” Isus nije činio čudesa za sebe, nego radi višeg cilja ljudima na korist. Pokazao je pouzdanje u Boga i odbio je iskoristiti svoju božansku moć za svoje lične potrebe.
  • Drugo kušanje: Sotona je preneo Isusa na vrh Hrama u Jerusalemu i rekao mu: “Ako si Sin Božji, baci se dole! Anđeli će te nositi da se gde nogom ne spotakneš o kamen.” Isus je odbio, jer bi to poremetilo Božji plan spasenja.
  • Treće kušanje: Sotona je pokazao Isusu sva kraljevstva sveta i rekao: “Sve ću ti to dati, ako mi se pokloniš.” Isus je odbio, jer bi to značilo odbaciti Božji plan i podići đavolje umesto Božjeg kraljevstva.

Isus je ovim iskušenjima dao primer ljudima kako pobediti požudu tela, oholost i pohlepu. Njegovo ponašanje u pustinji služi kao inspiracija i pouka za sve nas.

Isus je u pustinji razmišljao o svom poslanju i pripremao se za svoje javno delovanje. Bio je ispunjen Duhom Svetim i razmatrao ono što ga čeka u narednom vremenu.

Broj 40 ima simboličko značenje u Bibliji. Izabrani narod putovao je 40 godina kroz pustinju da se približi Bogu i primi od Njega zapovesti za novi život u obećanoj zemlji. Mojsije je takođe proveo četrdeset dana i četrdeset noći na gori Sinaj bez hrane i vode, a prorok Ilija je putovao 40 dana bez hrane.

Isusov boravak u pustinji bio je vreme pripreme, introspekcije i duhovne snage za ono što će uslediti u njegovoj službi i misiji na Zemlji.Isusova služba na Zemlji obuhvata mnoge značajne događaje i čuda.

Evo nekoliko ključnih :

Propovedanje o Božjem kraljevstvu:

Isus je došao na Zemlju s ciljem da objavi dobru vest o Božjem kraljevstvu. Njegova glavna poruka bila je da će Bog uspostaviti kraljevstvo koje će rešiti sve probleme ljudskog roda.
Isus je neumorno prenosio tu dobru vest tokom svoje službe, propovedajući tri i po godine.

Čuda i isceljenja:

Isus je učinio mnoga čuda tokom svoje službe. Iako nije moguće utvrditi tačan broj, Biblija spominje da je Isus iscelio mnoge.
Neka od Isusovih čuda :

  • Pretvaranje vode u vino na svadbi u Kani Galilejskoj.
  • Isceljenje sina kraljevskog službenika u Kafarnaumu.
  • Isterivanje demona u sinagogi u Kafarnaumu.
  • Isceljenje Petrove tašte koja je imala visoku temperaturu.

Isus je činio čuda kako bi proslavio Oca. Sva njegova čuda upućuju na Boga.
Isus je živeo kao čovek, odlažući svoje božanstvo dok je bio na Zemlji. Snaga Duha Svetoga delovala je u njemu i kroz njega.

Viđenje budućnosti:

Isusova čuda također su nam pružila viđenje onoga što će doći. Božji plan iskupljenja i obnove biće jednog dana konačno završen.
Zemlja i sve stvari na njoj vratiće se savršenstvu i miru kakav je bio u Edenskom vrtu.

Isusova služba na Zemlji bila je ispunjena ljubavlju, milosrđem i svrhom da donese spasenje ljudima i objavi Božje kraljevstvo.

Komentari(0)

Loading