POČEO JE RAMAZAN Donosimo vam recept kolača idealnog za Iftarsku trpezu uz priču o ovom velikom prazniku!

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Sa zalaskom sunca u nedelju za muslimane je počeo mesec Ramazana, tokom koga se ohrabruju dobra dela, molitve i čitanje Kurana.

Ramazan
Lepote Srbije/J.J.

Objavljivanje Kurana počelo je upravo u mesecu Ramazana pre više od 1.400 godina, a ta sveta knjiga predstavlja putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla, prenosi Tanjug.

Ramazan je deveti mesec muslimanskog lunarnog kalendara, blagosloveni i sveti mesec tokom kojega vernicima islamske veroispovesti širom sveta poste tokom dnevnih sati.

Prvi dan posta je u ponedeljak 11. marta. a poslednji 9. aprila.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ramazan je mesec pročišćenja duha, uma i tela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih telesnih uživanja, ne čine nemoralna dela i izbegavaju srdžbu.

Iz Islamske zajednice u Srbiji su povodom praznika poručili da svi muslimani Ramazan dočekuju s radošću kao priliku ’’da okrepe duše i tela i učvrste vezu sa uzvišenim gospodarom’’.

Svake godine, Ramazan počinje 10 do 12 dana ranije jer je islamski kalendar zapravo lunarni hidžretski kalendar gde meseci imaju 29 ili 30 dana.

Pošto je lunarna godina kraća od solarne za 11 dana, Ramazan će 2030. godine biti dva puta - prvi će početi 5. januara, a drugi 26. decembra.

Evo jednog recepta posebno prikladnog za dane Ramazana.

Sultanov kolač

Sastojci:

Pistaći
Belance
Žumance
Narendana kora pomorandže
Šećer
Maslac
Brašno
Šećer u prahu

Samlevene pistaće, prethodno prokuvane pa oljuštene (oko 300 gr), pomešajte sa dva belanceta, pa snažno mešajući dodajte rendanu koru pomorandže, šećer (oko 200 gr) i žumance (8 komada). Od preostalih belanaca umutite čvrst sneg od belanaca, pa ih dodajte lagano i sjedinite sa masom od žumanaca.

Kalup premažite puterom (oko 30 gr), pospite brašnom ( oko 1 do 2 kašike) i sipajte masu. Pecite oko sat vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se kolač ispeče, ohladite ga i pospite prah šećerom.

Prijatno!

Izvor: RINA/ Lepote Srbije

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading