POČEO JE RAMAZAN Donosimo vam recept kolača idealnog za Iftarsku trpezu uz priču o ovom velikom prazniku!
Sa zalaskom sunca u nedelju za muslimane je počeo mesec Ramazana, tokom koga se ohrabruju dobra dela, molitve i čitanje Kurana.
Objavljivanje Kurana počelo je upravo u mesecu Ramazana pre više od 1.400 godina, a ta sveta knjiga predstavlja putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla, prenosi Tanjug.
Ramazan je deveti mesec muslimanskog lunarnog kalendara, blagosloveni i sveti mesec tokom kojega vernicima islamske veroispovesti širom sveta poste tokom dnevnih sati.
Prvi dan posta je u ponedeljak 11. marta. a poslednji 9. aprila.
Možda vas zanima:
Zašto je Jezekiljev hleb simbol zdravlja i dugovečnosti– Biblijski recept star više od 2.500 godina
U Starom zavetu, u Knjizi proroka Jezekilja, zapisana je jedna od najstarijih poznatih receptura za hleb. U poglavlju 4, stihu 9 stoji: „Uzmi pšenicu i ječam, pasulj i sočivo, proso i raž, pa ih stavi u jednu posudu i od njih sebi ispeci hleb.“ Ovaj biblijski stih postao je osnova za tzv. Jezekiljev hleb – vekovni simbol hrane koja istovremeno hrani telo i dušu.
Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Možda vas zanima:
Zašto je Jezekiljev hleb simbol zdravlja i dugovečnosti– Biblijski recept star više od 2.500 godina
U Starom zavetu, u Knjizi proroka Jezekilja, zapisana je jedna od najstarijih poznatih receptura za hleb. U poglavlju 4, stihu 9 stoji: „Uzmi pšenicu i ječam, pasulj i sočivo, proso i raž, pa ih stavi u jednu posudu i od njih sebi ispeci hleb.“ Ovaj biblijski stih postao je osnova za tzv. Jezekiljev hleb – vekovni simbol hrane koja istovremeno hrani telo i dušu.
Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Možda vas zanima:
Zašto je Jezekiljev hleb simbol zdravlja i dugovečnosti– Biblijski recept star više od 2.500 godina
U Starom zavetu, u Knjizi proroka Jezekilja, zapisana je jedna od najstarijih poznatih receptura za hleb. U poglavlju 4, stihu 9 stoji: „Uzmi pšenicu i ječam, pasulj i sočivo, proso i raž, pa ih stavi u jednu posudu i od njih sebi ispeci hleb.“ Ovaj biblijski stih postao je osnova za tzv. Jezekiljev hleb – vekovni simbol hrane koja istovremeno hrani telo i dušu.
Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Ramazan je mesec pročišćenja duha, uma i tela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih telesnih uživanja, ne čine nemoralna dela i izbegavaju srdžbu.
Iz Islamske zajednice u Srbiji su povodom praznika poručili da svi muslimani Ramazan dočekuju s radošću kao priliku ’’da okrepe duše i tela i učvrste vezu sa uzvišenim gospodarom’’.
Svake godine, Ramazan počinje 10 do 12 dana ranije jer je islamski kalendar zapravo lunarni hidžretski kalendar gde meseci imaju 29 ili 30 dana.
Pošto je lunarna godina kraća od solarne za 11 dana, Ramazan će 2030. godine biti dva puta - prvi će početi 5. januara, a drugi 26. decembra.
Evo jednog recepta posebno prikladnog za dane Ramazana.
Sultanov kolač
Sastojci:
Pistaći
Belance
Žumance
Narendana kora pomorandže
Šećer
Maslac
Brašno
Šećer u prahu
Samlevene pistaće, prethodno prokuvane pa oljuštene (oko 300 gr), pomešajte sa dva belanceta, pa snažno mešajući dodajte rendanu koru pomorandže, šećer (oko 200 gr) i žumance (8 komada). Od preostalih belanaca umutite čvrst sneg od belanaca, pa ih dodajte lagano i sjedinite sa masom od žumanaca.
Kalup premažite puterom (oko 30 gr), pospite brašnom ( oko 1 do 2 kašike) i sipajte masu. Pecite oko sat vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se kolač ispeče, ohladite ga i pospite prah šećerom.
Prijatno!
Izvor: RINA/ Lepote Srbije
Zašto se u manastir Ostrog nose vunene čarape?
Vernici već vekovima donose vunene čarape u manastir Ostrog. Ovo je priča o čudu, simbolici i narodnom verovanju koje traje do danas.
Mitrovski vetar: Šta znači kad u novembru vetar ne prestaje
U srpskom narodu verovalo se da vetar koji duva posle Mitrovdana nije običan — on nosi poruke, premešta tišinu i raznosi reči koje ne treba da ostanu u kući
Tišina pre Aranđelovdana: Šta se u kući ne dira kad praznik dolazi sam
Sveti Arhangel Mihailo u srpskom narodu ne dolazi uz pesmu i veselje – već uz tišinu, poštovanje i red u kući. U danima pred praznik, ne viče se, ne raspravlja i ništa se iz doma ne iznosi bez potrebe
Zvezdana noć u selima: Zašto se u sredini jeseni gledalo nebo
Kad se dan skrati i sve utihne, naši stari su znali – tada se gleda nebo. Ne da se broje zvezde, već da se iz njih pročita šta dolazi, i u sebi pronađe mir
Danas su SVETI VRAČI, pomolite im se za ZDRAVLJE i obavezno ispoštujte OVE OBIČAJE - jedna stvar je STROGO ZABRANJENA
Praznik se slavi dva puta godišnje, 14. jula i 14. novembra
Komentari(0)