POČEO JE RAMAZAN Donosimo vam recept kolača idealnog za Iftarsku trpezu uz priču o ovom velikom prazniku!
Sa zalaskom sunca u nedelju za muslimane je počeo mesec Ramazana, tokom koga se ohrabruju dobra dela, molitve i čitanje Kurana.

Objavljivanje Kurana počelo je upravo u mesecu Ramazana pre više od 1.400 godina, a ta sveta knjiga predstavlja putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla, prenosi Tanjug.
Ramazan je deveti mesec muslimanskog lunarnog kalendara, blagosloveni i sveti mesec tokom kojega vernicima islamske veroispovesti širom sveta poste tokom dnevnih sati.
Prvi dan posta je u ponedeljak 11. marta. a poslednji 9. aprila.
Možda vas zanima:

Kako se sprema belo meso u kajmaku:kafanski specijalitet koji miriše na Srbiju
Na prvi pogled – obična šnicla od belog mesa. Ali kada se utopi u sloj kajmaka i zapeče u rerni, nastaje pravo uživanje. Belo meso u kajmaku je jedno od onih jela koja su od domaćih kuhinja i kafana stigla do statusa gastronomskog simbola, naročito u Šumadiji, na Zlatiboru i u Vojvodini.

NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...
Možda vas zanima:

Kako se sprema belo meso u kajmaku:kafanski specijalitet koji miriše na Srbiju
Na prvi pogled – obična šnicla od belog mesa. Ali kada se utopi u sloj kajmaka i zapeče u rerni, nastaje pravo uživanje. Belo meso u kajmaku je jedno od onih jela koja su od domaćih kuhinja i kafana stigla do statusa gastronomskog simbola, naročito u Šumadiji, na Zlatiboru i u Vojvodini.

NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...
Možda vas zanima:

Kako se sprema belo meso u kajmaku:kafanski specijalitet koji miriše na Srbiju
Na prvi pogled – obična šnicla od belog mesa. Ali kada se utopi u sloj kajmaka i zapeče u rerni, nastaje pravo uživanje. Belo meso u kajmaku je jedno od onih jela koja su od domaćih kuhinja i kafana stigla do statusa gastronomskog simbola, naročito u Šumadiji, na Zlatiboru i u Vojvodini.

NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...
Ramazan je mesec pročišćenja duha, uma i tela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih telesnih uživanja, ne čine nemoralna dela i izbegavaju srdžbu.
Iz Islamske zajednice u Srbiji su povodom praznika poručili da svi muslimani Ramazan dočekuju s radošću kao priliku ’’da okrepe duše i tela i učvrste vezu sa uzvišenim gospodarom’’.
Svake godine, Ramazan počinje 10 do 12 dana ranije jer je islamski kalendar zapravo lunarni hidžretski kalendar gde meseci imaju 29 ili 30 dana.
Pošto je lunarna godina kraća od solarne za 11 dana, Ramazan će 2030. godine biti dva puta - prvi će početi 5. januara, a drugi 26. decembra.
Evo jednog recepta posebno prikladnog za dane Ramazana.
Sultanov kolač
Sastojci:
Pistaći
Belance
Žumance
Narendana kora pomorandže
Šećer
Maslac
Brašno
Šećer u prahu
Samlevene pistaće, prethodno prokuvane pa oljuštene (oko 300 gr), pomešajte sa dva belanceta, pa snažno mešajući dodajte rendanu koru pomorandže, šećer (oko 200 gr) i žumance (8 komada). Od preostalih belanaca umutite čvrst sneg od belanaca, pa ih dodajte lagano i sjedinite sa masom od žumanaca.
Kalup premažite puterom (oko 30 gr), pospite brašnom ( oko 1 do 2 kašike) i sipajte masu. Pecite oko sat vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se kolač ispeče, ohladite ga i pospite prah šećerom.
Prijatno!
Izvor: RINA/ Lepote Srbije

Rahela Ferari – glumica koja je bežala od Gestapoa i preko noći osedela
Kada se spomene ime Rahele Ferari, pred očima oživljavaju likovi baka, majki, komšinica, ali i ozbiljnih žena koje su obeležile pozorište i film. Njena karijera trajala je više od pola veka, a iza sebe je ostavila trag u preko 90 filmskih i televizijskih ostvarenja. Ali, njen život bio je mnogo dramatičniji od uloga koje je igrala.

Šta su zavetine, i kako se razlikuju od krsne slave, i zašto se ovaj običaj čuva u Srbiji
Pored krsne slave, koja je zaštitni znak srpskog naroda, postoji još jedan manje poznat, ali jednako važan običaj – zavetina. To je praznik koji ne slavi pojedinačna porodica, već celo selo ili mahala, u znak zajedničkog zaveta svecu zaštitniku.

Kako je Hajduk Veljko branio Negotin sa „Praskalicom“
Hajduk Veljko Petrović (1780–1813) upamćen je kao neustrašivi vojvoda Prvog srpskog ustanka. Njegova borba za slobodu bila je oličena u topu nadimka „Praskalica“, koji je branio Negotin i krajinu. Ime ovog junaka ostalo je u narodnim pesmama, a njegova junačka smrt postala je simbol nepokolebljive odbrane otadžbine.

MILUNKA SAVIĆ JE BILA BABA OVOM SRPSKOM GLUMCU! Njenog UNUKA je zadesila STRAŠNA bolest o kojoj BRUJALA SRBIJA
Glumac s ponosom ističe da je potomak heroine Prvog svetskog rata Milunke Savić

Milutin Milanković: profesor koji je promenio svetsku nauku iz kućnog pritvora
Ime Milutina Milankovića (1879–1958) danas stoji u udžbenicima širom sveta. Matematičar, klimatolog i astronom, on je tvorac teorije o klimatskim ciklusima koji zavise od Zemljine orbite i nagiba – tzv. Milankovićevi ciklusi. Ono što ovu priču čini posebnom jeste činjenica da je osnove svojih proračuna razradio u vreme kada je bio interniran tokom Prvog svetskog rata.
Komentari(0)