Danas je SABOR PRESVETE BOGORODICE: Na DRUGI DAN BOŽIĆA zarad zdravlja i mira vernici treba da urade JEDNU STVAR

14:00

Kultura 0

Danas je 8. januar, drugi dan Božića i praznik koji se naziva Sabor Presvete Bogorodice

drugi dan božića
Printscreen/Youtube

Sabor Presvete Bogorodice obeležava se drugog dana Božića. Tada hrišćanska crkva odaje počast Presvetoj Bogorodici. Ovo praznovanje naziva se "saborom", jer se toga dana sve sveštenstvo sa narodom okuplja da proslave Bogomajku i zato što se trožestveno saborno služi u njenu čast.

Toga dana i istočni mudraci, vođeni zvezdom repaticom, došli su u Vitlejem da se poklone Gospodu.

Car Irod naredio je tada da se sva deca u Vitlajemu ubiju. Međutim, videći te namere, Bog je poslao anđela svog da se javi Josifu u snu i zapovedio mu je da sa Bogorodicom i Mladencom pobegne u Misir, što je Josif i uradio.

Došavši u Nazaret ispunile su se reči proročke: Gle, Gospod sjedeći na oblaku laku doći će u Misir.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

I dan danas se u starom Kairu pokazuje pećina u kojoj je živela sveta porodica, a u selu Matarea blizu Kaira pokazuje se drvo pod kojim su se odmarali Presveta Bogorodica i Gospod Isus, ispod kojeg sada protiče čudotvorni izvor vode. Vernici ovog dana izgovaraju ove reči za zdravlje i spokoj tokom cele godine:

Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti! 

Opanak

Komentari(0)

Loading