BILA JE NAJBOGATIJA ŽENA U JUGOSLAVIJI, A UMRLA JE U BEDI OD NAJTEŽE BOLESTI: U sekundi je izgubila čitavu porodicu

21:00

Kultura 2

Dafina Milanović bila je jedna od najbogatijih žena u Jugoslaviji, a onda se preko noći sve okrenulo.

Dafina Milanović
Foto: Foto: Printscreen Youtube

Zvali su je "srpska majka", a kad je pala govorila je: "voleli su me do poslednje marke", a u novijoj istoriji Srbije ostaće upamćena kao akter najveće štednja-prevare zbog koje je veliki broj građana koji je posedovao ogroman broj deviza ostao bez ičega.

Uspela je da pobegne iz zemlje u koju se vratila kada je uhapšena u Nemačkoj 2002. godine. Suđeno joj je zbog prevare i pljačke štediša, ali suđenje nikad nije okončano, jer je 2. septembra 2008. godine preminula od duge i teške bolesti. Sahranjena je na groblju Lešće pored sina i muža, koji su misteriozno stradali 1992. godine, piše Nova.

Dafina Milanović bila je nekadašnja vlasnica Dafiment banke, kojoj se život okrenuo. Pogibija njene porodice i danas je misterija, a nakon tragičnog događaja pokrenule su se razne teorije.

Naime, Dafinin suprug, sin i ćerka poginuli su u stravičnoj saobraćajnoj nezgodi na auto-putu u Mađarskoj kada je automobil sleteo sa puta.

Postoji nekoliko verzija ovog događaja, a jedna od njih pre tri decenije bila je i da je Dafina navodno lažirala smrt najbližih kako bi ih zaštitila od pretnji, jer se već tada nazirala propast njene banke.

Dafina je navodno sklonila porodicu na tajnu lokaciju i promenila im identitete u strahu za njihove živote pa je tako Srbijom kolala priča da suprug, sin i ćerka Dafine Milanović nisu poginuli 1992. u Mađarskoj, već ih je je ona sklonila na tajnu lokaciju.

Njihova pogibija i dan-danas je nerazrešena misterija jer nikom nije jasno šta se pre tri decenije zapravo desilo na mađarskom auto-putu 2. jula 1992. godine.

Veliki krah

Tokom suđenja je utvrđeno da je Dafiment banka bila državni projekat iza kojeg je stajao predsednik Srbije Slobodan Milošević. Dafinu Milanović za predsednicu Dafiment banke preporučila je njena ranija biografija. Naime, Dafina Milanović rođena je 1947. u Skobalju kod Smedereva. Milanovićeva je pre osnivanja Dafiment banke već bila u sukobu sa zakonom 1979. godine, kao blagajnik kluba "Mornar", i zbog "protivpravnog prisvajanja novca" osuđena je na 11 meseci zatvora, uslovno na četiri godine. Drugi put je 1988. godine provela osam meseci u istražnom zatvoru, jer je kao šef računovodstva u preduzeću "Slavija" i potom u "Plastici" ponovo posegnula za tuđim novcem, ali nikada nije otišla na izdržavanje kazne od dve i po godine zatvora jer joj je poverena značajna uloga u "državnom projektu".

Dafina je kasnije optužila Slobodana Miloševića za smrt porodice. Posle propasti banke, jedno vreme živela je u inostranstvu, a 2008. preminula je od raka.

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(2)

Loading
Zoran

07.07.2023 18:12

Ceo život krala i ni pionirsku opomenu. Geda je ipak bio loš gazda, lopužama je dozvolio da otvore banke i da mažnjavaju pare, a sin morao da istovaruje gajbice da zaradi miloion maraka.

Miloš

08.07.2023 15:07

Bila je preglupa za ulogu koju su joj dodelili.To je platila glavama najbližih.Nije shvatila da iznad novca uvek stoji nèko ko sve određuje.To su dobto shvatili Mitrovič,Miškovič,Zepter,KaričĐorđevič,donekle Jezda,Kostič i još nekolicina.Glavni koordinator je bila Borka Vučic(ali se i ona preračunala).Svi misle fa su Milo ševiči iza toga,ali nisu.Veza je Slobino službovanje u Americi kao bankara.