PIKASO RADIO POSTER ZA DOMAĆI FILM: Odbio novac, a tražio zauzvrat OVO

Lepote Srbije

14:00

Kultura 0

Plakat je za film Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi", koja je počela 20. januara 1943.

PIKASO RADIO POSTER ZA DOMAĆI FILM: Odbio novac, a tražio zauzvrat OVO
Lepote Srbije ilustracija/T.T.

Film „Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića iz 1969. najskuplje je ostvarenje snimljeno u SFR Jugoslaviji. Englesku verziju plakata crtao je Pablo Pikaso.

Pikaso je u svojoj karijeri uradio samo dva filmska plakata. Jedan za španski film "Andaluzijski pas" iz 1929. godine, a drugi za "Bitku na Neretvi".U filmu su se pojavila brojnadomaća i svetska imena iz sveta glume.

Pablo Pikaso, proslavljeni španski umetnik, tokom svoje karijere naslikao je brojna svetski poznata dela, među kojima se može naći i jedno direktno rađeno za naše područje, odnosno za film "Bitka na Neretvi".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, film reditelja Veljka Bujalić, koji je projektovan i u inostranim zemljama, skrenuo je pažnju na sebe i zbog originalnog postera, rađenog od strane Pikasa.

Domaćem kinematografskom ostvarenju španski umetnik pridružio se na jedan zanimljiv način. Prema priči, Bujalić je prvobitno kontaktirao špančevog agenta, a Pikaso je nakon perioda razmišljanja prihvatio saradnju, međutim bez novčane nadoknade, zatražeći nešto drugo zauzvrat.

Pikaso je tražio da se njegov rad isplati u piću, odnosno zatražio je 12 flaša najboljeg jugoslovenskog vina.

U proslavljenom filmu su pored jugoslovenskih glumaca, kao što su LJubiša Samardžić, Milena Dravić, Velimir Bata Živojinović i drugi, glumili i svetski poznata imena poput Sergeja Bondarčuka, Jul Brinera, Orson Velsa...

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading