Na kojoj ruci se nosi BURMA, a na kojoj VERENIČKI PRSTEN? Tradicija stara hiljadama godina

16:00

Kultura 1

Večita nedoumica

Na kojoj ruci se nosi BURMA, a na kojoj VERENIČKI PRSTEN? Tradicija stara hiljadama godina
Shutterstock

Verenički prsten i burma univerzalno su priznati kao simboli večne ljubavi i odanosti. Ali, da li ste se pitali na kojoj ruci treba da se nosi ovo tradicionalno prstenje i zbog čega?

Tradicija razmene burmi datira još iz starog Egipta, antičke Grčke i starog Rima. Još se u tom periodu burma nosila na četvrtom prstu leve ruke jer se verovalo da na ovom prstu postoji vena koja ide direktno u srce, a ovaj organ se smatra emocionalnim centrom tela. Tu venu navodno su stari Rimljani nazvali "vena amoris" (na latinskom „vena ljubavi“. Međutim, sada se zna da ne postoji vena koja ide od četvrtog prsta do srca.

Tradicija nošenja burme na četvrtom prstu leve ruke ipak se zadržala do današnjih dana.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ako ne želite da sledite tradiciju, niste u obavezi, naravno. Ali je to jedan od univerzalnih načina da drugi ljudi znaju da ste zauzeti.

Verenički prsten simbolizuje obećanje braka burma to samo učvršćuje. Tokom ceremonije venčanja verenički prsten se uglavnom prebacuje na desnu ruku, tako da burmu možete da stavite na levu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(1)

Loading
Slavko

01.03.2023 20:05

Koliko znam kod nas u Srbiji burma se nosina desnu ruku