OLGA, NEMOJ DA TI JE PALO NA PAMET DA ME TAMO STAVIŠ: Ovo je bila IZRIČITA poslednja želja Bate Stojkovića!

Lepote Srbije

11:00

Kultura 0

Doajen jugoslovenskog i srpskog glumišta preminuo je u 68. godini nakon duge i teške bolesti. Do poslednjeg dana odbijao je ideju da prestane da igra svoje predstave.

OLGA, NEMOJ DA TI JE PALO NA PAMET DA ME TAMO STAVIŠ: Ovo je bila IZRIČITA poslednja želja Bate Stojkovića!
Printscreen/Youtube

Bata Stojković je preminuo u 68. godini posle teške bolesti. Glumio je u gotovo svim najpoznatijim jugoslovenskim filmovima, a jedna od predstava kojima se proslavio je "Profesionalac" Dušana Kovačevića, koju je godinama igrao u beogradskom Zvezdara teatru.

Bata je bolovao od raka pluća, a koliki je šeret bio govori i anegdota o tome kako je podnosio bolest. Naime, njegov tada mladi kolega Branimir Brstina pozvao ga je jednom da pita kako je i šta radi, a Bata mu je odgovorio:"Mićo, dobro sam. Evo, učim raka da puši!"

OLGA, NEMOJ DA TI JE PALO NA PAMET DA ME TAMO STAVIŠ: Ovo je bila IZRIČITA poslednja želja Bate Stojkovića! Printscreen/Youtube
 

"Varljivo leto", "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva" samo su neki od filmova po kojima pamtimo neverovatnog glumca. Stojković je odrastao u beogradskom naselju Čubura i važio je za jednog od poslednjih gradskih boema.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bata je važio za teškog čoveka, a posebno je težak (kolege kažu do nivoa mazohizma) kada je gluma u pitanju. Nije tolerisao ni najmanju grešku i uvek je bio oštar, i prema sebi i prema svojim saradnicima. Na njegovim predstvama inspicijent je m ogla da bude jedino i samo njegova supruga Olga - i niko više!

Supruga Bate Stojkovića, Olga Stojković, preminula je prošle godine, a u jednom od svojih intervjua, otkrila je da mu je pozorište bilo na prvom, kafana na drugom, a kuća na trećem mestu.

Iako oni nisu imali dece, Bata je vodio računa o ćerki jednog njihovog prijatelja i ophodio se prema njoj kao roditelj. Voleo je omladinu, a na protestima protiv Miloševićevog režima, zabeležen je Batin govor pred studenima. Iznad mase, priznao je da se prvi put osećao kao da je u publici, a ne na sceni.

"Deco, ja sam danas došao da se poklonim vama..."

Bata je pred smrt imao samo jednu želju, koju je zatražio od supruge Olge.

- Rekao mi je: "Ni slučajno nemoj da ti se dogodi da me staviš tamo", Mislio je na Aleju zaslužnih građana. To je bila njegova odluka. valjda nije želeo da ima ništa sa vlastima - rekla je za Nedeljnik Olga Stojković.

Uspomenu na velikog glumca i danas čuva Zvezdara teatar. U holu pozorišta nalaze se Batine fotografije, a Velika scena nosi ime Scena Danilo Bata Stojković od 2011. godine, a na inicijativu Udruženja „Danilo Bata Stojković“ na čelu sa Nikolom Džamićem, izgrađen je filmski most u Vrnjačkoj banji u kombinaciji drveta, kamena i gvožđa, i ogradom sa filmskom tematikom.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading