KOMUNISTIMA SMETALO SPOMINJANjE KRALJA PETRA, PA PROMENILI REČI! Pročitajte originalni tekst pesme "Ide Mile Lajkovačkom prugom"

12:00

Kultura 0

Originalni tekst pesme „Ide Mile Lajkovačkom prugom“ izmenjen je pod uticajem komunista zbog spominjanja Kralja Petra i pobede srpske vojske na Ceru i napravljena svima poznata verzija.

KOMUNISTIMA SMETALO SPOMINJANjE KRALJA PETRA, PA PROMENILI REČI! Pročitajte originalni tekst pesme "Ide Mile Lajkovačkom prugom"
WIKIMEDIA COMMONS

Tokom vremena vladavine Josipa Broza Tita i Komunističke partije Jugoslavije, lista stvari koje su pre svega Srbima, ali i drugim narodima tadašnje SFRJ bile zabranjene je poprilično dugačka.

Srbima je bilo naročito teško usled slavne istorije i sećanja na kraljevske dinastije koje su zemlju oslobodile prvo od Turaka, a zatim i od Nemaca. Mnogi simboli nacionalnog ponosa, među njima i rodoljubive pesme, bili su strogo zabranjeni, a kazna za nepoštovanje bila je surova.

Tako se dogodilo i sa pesmom “Ide Mile Lajkovačkom prugom”, čiji je prvobitni tekst bio potisnut i zamenjen novim koji bi, umesto Kralja Petra Oslobodioca, slavio Tita.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 Međutim, vreme komunizma je prošlo, a originalni stihovi su preživeli. Pesma “Ide Mile Lajkovačkom prugom” glasi ovako:

Ide Mile Lajkovačkom prugom.

Ide Mile sa ranjenim drugom.
Ide mile sija mu cigara,
On nosi ranjenog drugara!

Ide Mile vraća se sa Cera,
Odsustvo mu dao čika Pera.
Potpisao mu vojvoda Stepa,
Pobedo, slatka si i lepa!

Nemoj Mile da ostaviš druga,
Dugačka je Lajkovačka pruga.
Nema para da ostavim druga,
Nema sile da te izda Mile!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Komentari(0)

Loading