VELIKI PISAC I VELIKI ČOVEK Usred Sarajeva pitali ga zašto se izjašnjava kao Srbin iako je druge vere, a njegov odgovor ućutkao je sve!

11:00

Kultura 5

Mehmed Meša Selimović bio je istaknuti pisac iz Bosne i Hercegovine koji je stvarao u drugoj polovini 20. veka. Rođen je u Tuzli. Studirao je u Beogradu. Dobar deo života proveo je u Sarajevu, a poslednje, penzionerske dane, sačekao je ponovo u Srbiji. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

VELIKI PISAC I VELIKI ČOVEK Usred Sarajeva pitali ga zašto se izjašnjava kao Srbin iako je druge vere, a njegov odgovor ućutkao je sve!
vikipedija/Meša Selimović kao akademik SANU

Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba jer, iako druge vere, do kraja života se izjašnjavao kao Srbin. O tome da se Meša do kraja života izjašnjavao kao Srbin mnogo je pisano. Ipak, možda najbolje o tome danas svedoči jedna anegdota iz književnikovog života.

Naime, jednom prilikom, na zagrebačkom Književnom kutku, Meši Selimoviću su postavili pitanje koje bi se moglo smatrati provokacijom.

– Zašto se vi Mehmede Selimoviću osećate Srbinom? – pitali su ga organizatori.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– Do 1941. sam se osećao Srbinom, a nisam se pitao zašto. Od 1941. znam zašto sam to – glasio je piščev odgovor.

VELIKI PISAC I VELIKI ČOVEK Usred Sarajeva pitali ga zašto se izjašnjava kao Srbin iako je druge vere, a njegov odgovor ućutkao je sve! Printscreen/Youtube
 

Nikola Momčilović, unuk slavnog pisca za portal Dnevno.rs rekao je: “Bio je komunista, levičar, ateista i za sebe je govorio da je srpski pisac muslimanskog porekla. Za njega su Muslimani vera, a ne nacija. On je insistirao na tome da piše srpskim jezikom, da je pripadnik srpske književnosti, iako mu ime nije srpsko”.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(5)

Loading
Pop

15.01.2023 13:44

Веома логичан одговор, муслиман није нација а то никако да схвате јер немају дефинусану националност због тога што су пореклом Срби а не Босанци или сада Бошњаци. Он је то схватио и тако је и објаснио.

Balija

16.01.2023 13:16

Prodo veru za veceru ,za SANU.

Starije kokoška ili jaje…

18.01.2023 12:17

@Balija - Pa tom logikom je i neki tvoj neki predak prodao pravoslavnu veru za večeru…Albanac ostao Albanac bilo koje vere a kod nas druga vera druga nacija i još se poubijasmo zbog tuđih vera i interesa…

Dragan

17.01.2023 22:20

Svako ko ima i malo pameti može lako da zaključi da vera ne mora da znači isto što i nacionalnost. Postoje mnogi srbi muslimanske ili rimo katoličke vere, ali nijhovo srpsko poreklo se “briše” političkim formulama onako kako to odgovara datom trenutku. Treba napomenuti da je tome najviše doprinela sama srpska Pravoslavna crkva koja želi totalnu političku i versku dominaciju nad svim srbima, što je u suštini “medvedja usluga” samom srpskom narodu. Srba bi bilo mnogo više da nije te zlokobne organizacije. Uzmite samo primer srpskih “bošnjaka” iz Sandžaka od kojih mnogi nemaju veze sa Bosnom, ali se tako nazvaju pošto su muslimanske vere. Srpski “bošnjaci” mogu biti ili srbi muslimanske vere ili turci i to bi bilo etnički ispravno.

jelena

18.01.2023 14:40

Pametan čovek! Ko je još video da se vera i nacija poistovećuju!