NEOBIČNO OTKRIĆE U SRBIJI Pronađen prsten koji je nosio jedan od Nemanjića, evo i ko (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Kultura 0

Interesantno otkriće.

NEOBIČNO OTKRIĆE U SRBIJI Pronađen prsten koji je nosio jedan od Nemanjića, evo i ko (FOTO)
Shutterstock

 

 

Na Tviter nalogu Narodnog muzeja Srbije objavljena je slika prstena sa ćiriličnim naslovom te objašnjeno gde je pronađen prsten i kome je pripadao.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Čuli ste za Teodorin prsten iz naše kolekcije? Pronađen je u jednoj od grobnica u crkvi Svetog Stefana u Banjskoj, a posebno je poznat po ćiriličnom natpisu koji se nalazi oko vrata prstena i glasi: „Ko ga nosi neka mu Bog pomogne“.

Novija istraživanja pokazuju da je to bio verovatno prsten Konstantina Nemanjića, mlađeg sina kralja Milutina i brata Stefana Dečanskog, tragično postradalog 1322. godine. Od kada je pronađen, ovaj prsten sa predstavom dvoglavog orla pogrešno je pripisivan kraljici Teodori majci srpskog cara Dušana, budući da se mislilo je reč o njenoj grobnici.

Rezultati arheoloških i antropoloških analiza posvedočili su da je na mestu nalaza prstena bio sahranjen muški član porodice Nemanjić, koji je u trenutku smrti imao oko 40 godina - napisano je na Tviteru.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Komentari(0)

Loading