NAJPOZNATIJI SRPSKI ISTORIČARI TVRDE Evo kako bi Srbi danas živeli da je knez Lazar pobedio u Kosovskom boju!

Lepote Srbije

14:00

Kultura 7

Dvojica srpskih istoričara, dr Čedomir Antić i dr Predrag Marković zamišljaju kako bi izgledali Srbija, Balkan i Evropa da su vojske srpskih vladara ostvarile pobede u bitkama na Marici i na Kosovu.

NAJPOZNATIJI SRPSKI ISTORIČARI TVRDE Evo kako bi Srbi danas živeli da je knez Lazar pobedio u Kosovskom boju!
vikipedija/knez Lazar Hrebeljanović

– Velika srpska pobeda koju bi pratila i neka velika, možda nevezana, katastrofa koja bi dugoročno onemogućila prodor naroda iz Male Azije u Evropu, dovela bi svakako do stabilizacije na Balkanu i u srpskim zemljama. Knez Lazar bi se verovatno vremenom ustoličio za vladara svih oblasti koje je držao car Dušan, sa izuzetkom krajeva u centralnoj i južnoj Grčkoj koji bi bili vraćeni Vizantijskom carstvu – napisao je doc. dr Čedomir Antić.

Zemlje Mrnjavčevića bi vremenom verovatno bile podeljene. U nedostatku opasnosti od strane Bugarske i Vizantije, Lazarevići koji bi se (pošto bi ostao živ mlađi Lazarev sin Vuk) verovatno održali tokom nekoliko generacija, postali bi dinastija. U sukobima sa Ugarskom i Bosnom ta bi se srpska država modernizovala ili počela da opada i tako dočekala 19. vek i samostalnost ili stupanje u neku veliku državu – Ugarsku ili Rusiju.

– Srpski narod ostao bi u granicama srpske države, u Bosni bi srpski etnički identitet postepeno postajao odvojen od onoga u Srbiji. Lišena Kosovskog mita i zaveta, srpska nacija imala bi drugačiju, manje dramatičnu, verovatno i manje tragičnu, ali svakako i manje uzvišenu istorijsku sudbinu – objašnjava Antić kako bi tekao jedan od četiri scenarija srpskih pobeda u velikim srednjovekovnim bitkama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NAJPOZNATIJI SRPSKI ISTORIČARI TVRDE Evo kako bi Srbi danas živeli da je knez Lazar pobedio u Kosovskom boju! Printscreen/Youtube

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dr Predrag Marković pita se da li bi Vukašin i njegov sin pokušali obnovu velike balkanske države, kao što je to smerao car Dušan? Onda bi tek Marko Kraljević i u stvarnosti mogao da dosegne veličinu koju ima u pesmama. Možda bi postao neka mešavina cara Dušana i Stefana Lazarevića.

– Turci su bili u takvom naletu da su se nekoliko puta oporavljali i od ovakvih poraza. Ipak, srpska pobeda na Kosovu bi izmenila mnogo toga. Na primer, kako bi izgledala bitka kod Nikopolja (1396), jedna od poslednjih krstaških vojni, u kojoj su Turci, uz podršku svog novog vazala, Stefana Lazarevića, do nogu potukli veliku krstašku koaliciju u kojoj su bili Francuska, Sveto rimsko carstvo (Nemačka), Ugarska, Vlaška, Poljska, malteški vitezovi, Venecija, Đenova, pa čak i Škoti i Švajcarci.

NAJPOZNATIJI SRPSKI ISTORIČARI TVRDE Evo kako bi Srbi danas živeli da je knez Lazar pobedio u Kosovskom boju! vikipedija/knez Lazar Hrebeljanović
 

Englezi su odbili da pomognu Francuzima, uprkos tekućem primirju u Stogodišnjem ratu. U ovom scenariju, otac i sin, Lazar i Stefan i svi oni „oklopnici bez mane i straha“ koji bi u tom slučaju preživeli Kosovo, prelomili bi ishod. Turska se ne bi učvrstila na Balkanu. Ono što je sigurno, svest bi nam bila drugačija bez spominjanja Kosovskog boja, čak i onih izmišljenih događaja, pre, posle i za vreme te bitke.

Tog sukoba koji je kao malo koji u svetskoj istoriji zaslužio da postane epski događaj. Ne možemo ni da zamislimo srpsku kulturu i identitet bez Banović Strahinje, Miloša Obilića, Kosovke devojke, Majke Jugovića… Njegoševo stvaralaštvo i ideje bi bili veoma različiti bez sećanja na Kosovo.

– Nema epohe u modernoj poeziji, od Rakića do moje sestre Milene, u kojoj ne odjekuje, makar neobično, Kosovski boj. Za razliku od ostalog našeg kontrafaktualnog domišljanja, koje ‘može da bidne, a ne mora da znači’, sasvim je izvesno šta bi bilo sa srpskim identitetom bez Kosovskog boja i svih onih složenih tragova njegovih u kolektivnom pamćenju i svesti. Bez svega toga, mi bismo bili sasvim drugačiji narod. Nije jasno kakav – zaključuje Predrag Marković za Nedeljnik.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

burme

IZNENADIĆETE SE Verovanja o burmama koja kruže među Srbima

Kultura

16:00

19 maj, 2024

Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(7)

Loading
Srbi su POBEDILI

05.11.2022 23:55

Срби су победили то свако озбиљан данас зна. Међутим душмани вековима раде то што раде. Али, ИСТИНА увек побеђује!

Никола

06.11.2022 01:48

Лазар је победио.

Igor

06.11.2022 09:01

Boj na Kosovu je izgubila turska vojska jer se posle boja povukla i vratila u tursku. Problem je bio što je Srbija izgubila u bici ljude koji su upravljali zemljim tako da nije imao ko više da se odupre turcima.

Sd

06.11.2022 13:12

Šta bi bilo kad bi bilo, kakve gluposti, pa ko to zna. Samo trošite vreme na gluposti a oni ," veliki " naučnici pišu svakojake gluposti da bi neko čuo za njih.

vuk

06.11.2022 18:05

Sta bi bilo kad bi bilo. Kako bi izgledala srbija da nije uzela pravoslavlje? Ili da nije pala Vizantija?

Dragan

06.11.2022 20:16

Ovi vajni istoričari izgleda da nisu nikad čuli za turske sultane Mehmeda II Osvajača i Sulejmana Veličanstvenog. Najgora stvar je kad glupi ljudi pišu knjige.

antimit

08.11.2022 15:30

Ovi su istoricari odlepili nacisto. Ne ulaze duboko u sustinu propadanja Nemanjicke drzave, i pojave velkasa Hrebeljanovica, Balsica, Mrnjavcevica koji su najbolje opisani u Njegosevim stihovima: Velikaši, proklete im duše, na komate razdrobiše carstvo, srpske sile grdno satriješe; velikaši, trag im se utro, raspre sjeme posijaše grko, te s njim pleme srpsko otrovaše; velikaši, grdne kukavice, postadoše roda izdajice. Danas se isti slave kao heroji. E dok slavimo izzdajnike, i lazne mitove, tako ce nam i biti... Jadno Srbi, jadno.