KAKVO JE PROKLETSTVO STIGLO KARAĐORĐEVE UBICE Svi učesnici skončali u jezivim mukama!

16:00

Kultura 0

Kob zločina u Radovanjskom lugu stigla je sve učesnike koji su vrlo brzo izgubili čast i ugled, zdravlje i pamet, blaga i imanja što su stekli, kao i porodice.

KAKVO JE PROKLETSTVO STIGLO KARAĐORĐEVE UBICE Svi učesnici skončali u jezivim mukama!
Shutterstock

Pre više od 200 godina u Radovanjskom lugu na spavanju je ubijen vožd Prvog srpskog ustanka Đorđe Petrović-Karađorđe. Ubijen je svirepo, a po nalogu kuma kneza Srbije Miloša Obrenovića. Kumovska kob i zla krv od tada već više od dva veka traju.

Zavera dvojice kumova

Karađorđe se 1817. godine tajno vratio u Srbiju, kao član grčke Heterije, sa namerom da ponovo digne srpski narod na bunu protiv Turaka, a u savezu sa svojim kumom Milošem.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Srpski knjaz nije želeo da narušava odnose sa portom, jer je smatrao da bi svaka buna u tom trenutku bila više nego štetna po Srbiju. Miloš je morao da donese jednu od najtežih odluku – ubiti Karađorđa, vožda i kuma!

Najteža odluka u životu – ubiti kuma!

Valjalo je u celu priču uvesti još jednog Karađorđevog kuma, vojvodu Vujicu Vulićevića iz Radovanjskog luga. On je upravo tamo, na imanju meštanina Dragića Vojkića i dočekao svog kuma Đorđa i obećao mu kroz nekoliko dana susret sa Milošem.

Vujica je imao dva dana da pronađe čoveka koji će ubiti vožda, jer je znao da, ako se kroz dva dana Miloš ne pojavi, da će Karađorđe posumnjati da se nešto loše sprema. Jedan od seljana je Vujici tada rekao za Nikolu Novakovića, doseljenika iz Crne Gore, iz Kolašina.

KAKVO JE PROKLETSTVO STIGLO KARAĐORĐEVE UBICE Svi učesnici skončali u jezivim mukama! Shutterstock
 

Vujica se pretvarao da spava

Dogovor je bio da se Karađorđe ubije na spavanju. Nikola je oko tri-četiri časa izjutra 26. jula sačekao da Karađorđev pratilac Naum ode na obližnju reku po vodu, zatim ušao u kolibu u kojoj su bili usnuli vožd i kum Vujica koji se sve vreme pretvarao da spava.

Sa nekoliko udaraca sekirom Nikola je usmrtio jednog od najvećih srpskih junaka koji je, smrtno ranjen, sve vreme pokušavao da se bori sa isukanom sabljom. Na kraju je Crnom Đorđu odsekao glavu i poneo je kao dokaz Milošu u Kragujevac. Prethodno je na reci ubio i Nauma.

Miloš je pitao ubicu Nikolu: Da li si se do sada pročuo po nečem? E, sada hoćeš! Voždova glava stigla je pred Miloša koji je tražio da vidi ko je izvršio ubistvo, Kada je Nikola izašao pred njega Miloš ga je pitao da li se do sada pročuo po nečemu.

– Nisam, gospodaru, odgovorio je Nikola.
– E vala, sada hoćeš, odgovorio mu je knjaz.

Karađorđev ubica je skrenuo pameću

Ipak, Miloš nije bio u pravu. Nikola je vrlo brzo posle zločina u Radovanjskom lugu skrenuo pameću. Noću ga je proganjao bezglavi vožd i Nikola je u bunilu molio Karađorđa da mu oprosti.

KAKVO JE PROKLETSTVO STIGLO KARAĐORĐEVE UBICE Svi učesnici skončali u jezivim mukama! Printscreen
 

Karađorđevo ubistvo, Mor Tan

Lutao je godinama od sela do sela, iznemogao i gotovo uvek izgladneo, jer mu niko kao Karađorđevom ubici nije hteo ni koricu hleba da pruži. Pričalo se da su ga tukla i deca i žene. Bačena je i narodna kletva na njega, da mu duša nikada ne nađe mir i da ga sebi ne prime ni zemlja, ni voda, ni nebo.

Ubicu je smrvila vodenica

Nikola Novaković je dve i po godine nakon ubistva Karađorđa upao u reku Rasinu, ali se nije udavio, jer se obistinila kletva da ga ni voda nije htela. Brzaci Rasine su ga odneli do obližnje vodenice gde ga je bukvalno smrvio vodenički točak. Ništa bolje od Nikole nisu prošli ni ostali saučesnici Karađorđevog ubistva.

Vujice, malo je jedna crkva

Vojvoda Vujica je izgradnjom crkve Pokajnice pokušao da skine teret ubistva kuma sa duše, ali mu to nije pomoglo. Proganjala ga je savest, ali to nije bilo dovoljno, oboleo je od nepoznate kožne bolesti, pa mu je svo lice bilo u krastama.

Niko ga nije primao u kuću, niti mu je bio ko dolazio. Niko Vujicu u kuću nije primao, niti mu dolazio! Kum mu je stalno dolazio u snove i Vujica to više nije mogao da podnese.

Bolest ga je takođe razdirala i poslednje što je u životu uradio bilo je da dođe pred vrata crkve Pokajnice i zatraži oproštaj od Boga, nakon čega je ispustio dušu.

KAKVO JE PROKLETSTVO STIGLO KARAĐORĐEVE UBICE Svi učesnici skončali u jezivim mukama! Shutterstock
 

Vlasnik kuće postao prosjak

I Dragić Vojkić, imućni domaćin na čijem je imanju ubijen Karađorđe, nije bio pošteđen kletve. Vrlo brzo dogurao je do prosjačkog štapa, a porodična loza mu se ugasila. Knjazu Milošu se loza ugasila…

Knez Miloš je do kraja života nosio beleg na duši zbog kumovog ubistva koje je morao da učini zarad „viših državnih ciljeva“.

Karađorđevo ubistvo predstavljalo je i kob po celu Srbiju i po njeno jedinstvo, koje ni više od dva veka kasnije nije čvrsto i granitno.

Ako je u Orašcu 1804. stvorena moderna srpska država, u Radovanjskom lugu je 1817. stvorena kob srpskih podela i grehova za koje je malo jedna crkva Pokajnica.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading