NOSILAC KARAĐORĐEVE ZVEZDE SA MAČEVIMA Prilikom povratka za Solun, brod na kojem se nalazio, bio je torpedovan, a on je uspešno spašen (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Na frontu je uspešno izvršavao zadatke, predložen i dobio najveće ratno odlikovanje

NOSILAC KARAĐORĐEVE ZVEZDE SA MAČEVIMA Prilikom povratka za Solun, brod na kojem se nalazio, bio je torpedovan, a on je uspešno spašen (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Nikola Nikolić, zemljoradnik

Nikola Nikolić (Šljivovica, 1889—1963) bio je zemljoradnik, učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata i nosilac Karađorđeve zvezde sa mačevima.

Rođen je 1889. godine u Šljivovici, u domu oca Sretena i majke Ružice, gde se oskudno živelo, tako da je otišao u Bajinu Baštu i zaposlio se kao kočijaš u Prometnoj banci.

NOSILAC KARAĐORĐEVE ZVEZDE SA MAČEVIMA Prilikom povratka za Solun, brod na kojem se nalazio, bio je torpedovan, a on je uspešno spašen (FOTO/VIDEO) vikipedija/Karađorđeva zvezda
 

Sa IV pešadijskim pukom prošao je sve borbe u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, prešao Albaniju i dospeo u Francusku radi lečenja rane na grudima. Prilikom povratka za Solun, brod na kojem se nalazio, bio je torpedovan, a on je uspešno spašen. Na frontu je uspešno izvršavao zadatke, tako da je marta 1917. godine predložen i dobio najveće ratno odlikovanje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Po povratku kući, oženio se sa Stanojkom Stanić, male prihode od zemlje nadoknadio je proizvodnjom stolarije i drvenih sudova.

Umro je 1963. godine u Šljivovici.

Izvor: vikipedija

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Ostrvo Vido

OSTRVO VIDO Simbol srpske golgote, veruje se da ovo treba da uradite kada ga posetite

Kultura

17:00

20 jun, 2024

Ostrvo Vido je mesto sećanja, poštovanja i duboke istorijske veze između Srbije i Grčke. Postoji verovanje da svaki Srbin treba da donese grumen zemlje iz Srbije na ovo sveto tlo, jer naša vojska je ostala zeljna svog zavicaja, mnogi se nikad nisu vratili. A onaj ko odlazi sa Vida trebalo bi da ponese bar jednu šišarku, tako vraća bar jednu napaćenu dušu stradalog vojnika u njegovu Srbiju.

Komentari(0)

Loading