ROMANA VREDNA LJUBAVNA PRIČA ŠANTIĆA Anka je namerno uvek izlazila u isto vreme, nadajući se da će on shvatiti satnicu i iskoristiti priliku da je bolje upozna (VIDEO)

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Šantićev život obeležila je i romana vredna ljubavna priča.

ROMANA VREDNA LJUBAVNA PRIČA ŠANTIĆA Anka je namerno uvek izlazila u isto vreme, nadajući se da će on shvatiti satnicu i iskoristiti priliku da je bolje upozna (VIDEO)
vikipedija

Aleksa Šantić bio je srpski pesnik i akademik, rodom iz Mostara gde je proveo većinu života i pesničkog stvaralaštva.

KAKO SU SE VOLELI ALEKSA I ANKA

Pogledi poete bili su rezervisani za Anku, ćerku vlasnika foto ateljea Stjepana Tomlinovića. Pratio je svaki njen korak, sedeo u dućanu čekajući da se pojavi, kako bi joj se približio. Kasnije mu je kroz smeh priznala da je namerno uvek izlazila u isto vreme, nadajući se da će on shvatiti satnicu i iskoristiti priliku da je bolje upozna. Kada je od drugih saznala da objavljuje pesme, tražila je od Alekse primerke "Goluba" i "Nevena", koje je redovno čitala i komentarisala.

Ljubav između Anke i Alekse se susrela sa pravim iskušenjima. Mostar, kao i svaka mala sredina, a naročito porodica, osuđivali su ljubav bogatog Srbina i Hrvatice, ćerke običnog "kuferaša", pridošlice iz Like, za koga su govorili da je tražio bogatu kuću kako bi obezbedio ćerku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Šantićeva porodica se sve više protivila već izvesnom braku sa katolikinjom, pa se u vezu umešao stric Miho, trudeći se da ga na svaki način odvoji od devojke koja nije iz njegovog naroda niti njegove vere. Od tog dana kuća Šantića Aleksi je ličila na pakao, ispunjena stalnim svađama.


Kada je Anka pristala da pređe u pravoslavlje, Aleksa je srećan otrčao kući, misleći da će time obradovati majku, ali ona ga je dovela ispred ikone svetog Nikole i zaklela: "Ako je dovedeš u kuću, majka će vas mrtva dočekati".

Nesrećni pesnik prekinuo je burnu vezu sa Ankom Tomlinović koje se sećao do kraja života i kojoj je posvetio većinu svojih ljubavnih pesama. Anka se udala godinu dana kasnije i zauvek napustila Mostar. Svatovi su prošli pored Šantićeve kuće na Brankovcu, dok je on svečanost posmatrao sa prozora, plačući.

ROMANA VREDNA LJUBAVNA PRIČA ŠANTIĆA Anka je namerno uvek izlazila u isto vreme, nadajući se da će on shvatiti satnicu i iskoristiti priliku da je bolje upozna (VIDEO) vikipedija
 

 

Iz serije "Aleksa Šantić" u ulozi Alekse Šantića, Branislav Lečić, a u ulozi Anke Tomlinović, Snežana Bogdanović. Stihovi Ranko Rihtman, a peva Dragan Stojnić:

Izvor: ekspres

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading