"RADOVAN III" ROĐEN NA DANAŠNJI DAN Ono što je najinteresantnije su Zoranove improvizacije po kojima je ostao poznat (VIDEO)

Lepote Srbije

13:13

Kultura 0

Jedan je od najpopularnijih srpskih glumaca na prostoru bivše Jugoslavije rođen je na današnji dan (11. maj) 1933. godine u Zaječaru

"RADOVAN III" ROĐEN NA DANAŠNJI DAN Ono što je najinteresantnije su Zoranove improvizacije po kojima je ostao poznat (VIDEO)
Printscreen:vikipedija

Iako je prošlo više od 30 godina otkad nas je napustio slavni i definitivno najcitiraniji srpski glumac, Zoran i dalje živi kroz svoje uloge i filmove. Rođen je 11. maja 1933. godine u Zaječaru. Njegov deda bio je Nemac, koji se oženio Srpkinjom Stevkom, prešao u pravoslavlje i dobio ime Radmilo. Odatle prezime Radmilović. Zoran se zainteresovao za glumu tokom gimnazijskih dana, pa je razmišljao da upiše Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju. Na insistiranje svog oca, ipak upisuje Pravni fakultet, gde se nije najbolje snašao. Nakon toga se oprobao i u arhitekturi i na Filološkom fakultetu, ali na kraju ipak upisuje glumu i diplomira 1963. godine.

Počinje da radi u Beogradskom dramskom pozorištu, a prva veća uloga stigla je nakon godinu dana, i to u predstavi „Kralj Ibi“. Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina, Zoran počinje da glumi i na filmu. Ipak, kruna njegove karijere bila je predstava „Radovan III“, po kojoj ga danas mnogi pamte i rado citiraju mnoge komične rečenice. Ono što je najinteresantnije su Zoranove improvizacije, koje je primenio i u ovoj predstavi, i po kojima je ostao poznat. Tokom karijere osvojio je brojne glumačke nagrade (Dobričin prsten, Oktobarsku nagradu grada Beograda, Sedmojulsku nagradu SR Srbije...). Preminuo je 21. jula 1985. godine, nedugo nakon što je odigrao 299. predstavu „Radovan III“.

Izvor: meettheserbs

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Komentari(0)

Loading