Slavsko žito je jedan od glavnih simbola slavske trpeze

Sastojci:
- 250 g pšenice
- 250 g šećera u prahu
- 250 g mlevenih oraha
- 1 kesica vanilin šećera
- malo cimeta
- mleveni orasi i jezgra oraha za dekoraciju
Recept za slavsko žito:
Slavsko žito je jedan od glavnih simbola slavske trpeze, a evo i kako da ga pripremite. Pšenicu skuvajte pa procedite i sameljite na mašini za meso. Zatim sjedinite sa šećerom u prahu i mlevenim orasima. U pripremljenu masu dodati vanilin šećer i cimet po ukusu. Tako pripremljeno žito stavite u činiju, pospite mlevenim orasima i ukrasiti po želji polovinama jezgra oraha.
Možda vas zanima:

Domaćice iz Vojvodine otkrile kako da napravite slavsko žito za 10 minuta: Potrebno je samo ovo - gotovo za čas
Domaćice iz Vojvodine su otkrile kako da slavsko žito spremite za 10 minuta!

PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu
Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
Možda vas zanima:

Domaćice iz Vojvodine otkrile kako da napravite slavsko žito za 10 minuta: Potrebno je samo ovo - gotovo za čas
Domaćice iz Vojvodine su otkrile kako da slavsko žito spremite za 10 minuta!

PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu
Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
Možda vas zanima:

Domaćice iz Vojvodine otkrile kako da napravite slavsko žito za 10 minuta: Potrebno je samo ovo - gotovo za čas
Domaćice iz Vojvodine su otkrile kako da slavsko žito spremite za 10 minuta!

PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu
Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
(Stvar ukusa)

Zašto se stare fotografije ne bacaju, već pale? Narodno verovanje o pamćenju i duši u slici
U srpskoj tradiciji, fotografija nije samo uspomena – već duhovni otisak. Zato se ne baca, ne cepa i ne ostavlja među đubretom.

Zašto se uveče ne daje nož, hleb ili ogledalo? Tri zabrane koje narod ne krši ni bez objašnjenja
U srpskoj tradiciji postoje predmeti koji se posle zalaska sunca ne smeju davati iz ruke u ruku – jer se veruje da prenose svađu, nesreću ili gubitak

Pesme koje se pevaju samo jednom godišnje: Glasovi koji odzvanjaju u određeni dan – i onda ćute do sledeće godine
Postoje narodne pesme koje niko ne zna napamet, ali svi znaju kada se pevaju – samo tada, i nikad više

Gde se još svira frula iz duše, a ne iz zvučnika: Srpska sela u kojima frula još diše
U Srbiji i dalje postoje mesta gde frula nije koncertna atrakcija, već deo svakodnevice – svira se uz stado, vruć hleb i zalazak sunca

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
Komentari(0)