BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način

Izvor: LS

14:00

Gastronomija 0

Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

baklava sa pomorandžama
Shutterstock

Potrebno je:

6 velikih kora podeljenih na 2 dela
700 g borovnica
3 kašike zaslađivača po želji
2 kašike mlevenog keksa 

Za premaz:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

200 g maslaca
1 dl ulja

Za preliv:

1 l vode
450 g šećera

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte borovnice, keks i šećer. Pleh obložite papirom za pečenje pa stavite jednu koru. Namažite je premazom, pa preko nje stavite drugu koru pa isto premažite. Nanesite preko nje treću koru pa premažite, pa nanesite fil sa borovnicama. Ponavljajte postupak dok imate materijal. Završite sa tri premazane kore. Isecite baklavu pa je prelijte ostatkom maslaca. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok listovi ne porumene. Napravite preliv od vode i šećera pa prelijte vrelu baklavu vrućim prelivom. Ostavite da se hladi preko noći.

Prijatno!

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading