Mnogima je omiljena, ali jedna grupa ljudi treba da bude pažljiva sa LUBENICOM
Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

Kalijum: Blagoslov i opasnost u lubenici
Lubenica je voće koje se sastoji uglavnom od vode, ali je takođe bogata vitaminima i mineralima, posebno kalijumom. Jedna kriška lubenice od oko 300 grama može da sadrži oko 320 miligrama kalijuma, što je velik deo preporučenog dnevnog unosa. Kalijum je ključan za normalno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje optimalnog krvnog pritiska.
Duga istorija
Možda vas zanima:

Na 5 stvari treba da obratite pažnju kada birate LUBENICU: Izaberite najslađu
Da li i vi imate neke pokazatelje prema kojima birate lubenicu?

NEMOJTE PRETERIVATI Srbi obožavaju da se osveže lubenicom tokom leta, a evo koliko kriški je dozvoljeno pojesti i zašto
Mnogi volimo da je jedemo, ali bitno je imati granicu.
Možda vas zanima:

Na 5 stvari treba da obratite pažnju kada birate LUBENICU: Izaberite najslađu
Da li i vi imate neke pokazatelje prema kojima birate lubenicu?

NEMOJTE PRETERIVATI Srbi obožavaju da se osveže lubenicom tokom leta, a evo koliko kriški je dozvoljeno pojesti i zašto
Mnogi volimo da je jedemo, ali bitno je imati granicu.
Možda vas zanima:

Na 5 stvari treba da obratite pažnju kada birate LUBENICU: Izaberite najslađu
Da li i vi imate neke pokazatelje prema kojima birate lubenicu?

NEMOJTE PRETERIVATI Srbi obožavaju da se osveže lubenicom tokom leta, a evo koliko kriški je dozvoljeno pojesti i zašto
Mnogi volimo da je jedemo, ali bitno je imati granicu.
Iako je danas simbol leta, lubenica ima bogatu istoriju koja seže daleko u prošlost. Potiče iz Južne Afrike i egipatska piramida iz 27. veka pre nove ere pruža dokaze o njenom uzgoju. Prvobitno je bila gorkog ukusa, a kroz vekove su selekcijom uzgajivači stvorili sočnu, slatku varijantu koju danas poznajemo i volimo.
Jedan od razloga zašto je lubenica tako osvežavajuća tokom vrelih letnjih dana jeste to što ima oko 92 odsto vode. Ovo čini lubenicu odličnim izborom za hidrataciju, posebno tokom toplih letnjih meseci. Takođe je bogata vitaminima A, C i B6, što je čini nutritivno vrednom.
Lubenica je idealna za one koji paze na unos kalorija. U 100 grama lubenice nalazi se samo oko 30 kalorija. Pored niske kalorijske vrednosti, lubenica je bogata vlaknima, koja pomažu u održavanju osećaja sitosti.
Upozorenje za ljubitelje lubenice
Iako su retki oni koji mogu da odole lubenici, za ljude s hroničnom bolešću bubrega oprez je neophodan. Prema studiji slučaja objavljenoj u Annals of Internal Medicine: Clinical Cases, analizirana su tri pacijenta koji su doživeli ozbiljne zdravstvene probleme nakon što su jeli previše lubenice. Hronična bolest bubrega smanjuje sposobnost tog organa da efikasno filtrira višak kalijuma iz krvi, što može dovesti do hiperkalemije, stanja s previše kalijuma u organizmu.

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma

Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''
Komentari(0)