LOVOR Biljka koja će zamirisati ručak, ali i mnogo više od toga, pročitajte zašto

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Lovor ili lorber u starom veku je smatran za sveto drvo. Bio je simbol boga Apolona koji je venac od lovorike nosio na glavi. Rimske vojskovođe svaku pobedu ovenčavale lovorim vencem. Lovorov list (lat. Laurus nobilis) ima dugu tradiciju upotrebe u različitim kulturama, uključujući i srpsku, koristimo ga kao začin ali on ima i mnoga druga korisna svojstva.

LOVOR Biljka koja će zamirisati ručak, ali i mnogo više od toga, pročitajte zašto
Shutterstock/Eterično ulje od lovorovog lista

Zdravstvene koristi lovora

Neka istraživanja su pokazala da je lovorov list dobar za snižavanje holesterola i nivoa šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa. U ovu svrhu, može se koristiti u obliku kapsula.

Olakšavanje simptoma disajnih problema, lovor se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma gripa, kašlja, upale grla, bronhitisa i astme. Takođe se koristi za lečenje oralnih infekcija i upala, kao što su gingivitis, zubobolja i apscesi, te za rane i abrazije kože.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lovor ima protivupalna svojstva i koristi se za olakšavanje boli u mišićima i zglobovima nastale zbog artritisa. Iako neće izlečiti artritis, može pomoći da se ublaži bol.

Lovorovo ulje (ili ulje lovora) ima mnoga korisna svojstva i široku primenu, možete koristiti eterično ili ga sami pripremiti.

Eterično ulje lovora je viskozna tvar koja se dobija iz lišća istoimene biljke presovanjem i destilacijom. Konačni proizvod ima svetlo žutu ili bledo zelenu boju, a miris je pikantan, a ukus specifično ljut.

Biljka je bogata mineralima, među kojima se izdvaja gvožđe, magnezijum, bakar, kalcijum i mangan. Svi oni su veoma bitni kako bi naš organizam normalno funkcionisao. Takođe je značajan izvor vitamina A, B i C. Sadrži i folnu kiselinu neophodnu za pravilan rad svake ćelije u organizmu.

Ukoliko sami želite da napravite lovorovo ulje

Potrebni sastojci:

30 grama listova lovora
250 ml maslinovog ulja

Način pripreme:

Zgnječite lovorove listove i prelijte maslinovim uljem preko njega. Stavite smesu u staklenu bocu, zatvorite ga čvrsto i pustiti da stoji mirno na tamnom i hladnom mestu 14 dana. Povremeno protresite bocu.Nakon dve nedelje procedite ulje kroz gazu i prebacite tečnost u drugu posudu. Držite  lovorovo ulje u hladnoj sobi.

Osim u lečenju zglobova, lovor se takođe koristi za lečenje upaljenih limfnih čvorova, migrene, i bolesti uha. Ako imate jake glavobolje potrebno je primeniti ulje na slepoočnici. Na taj način bol će nestati vrlo brzo.

Lovorovo ulje može smanjiti povećanu telesnu temperaturu. Ono takođe pomaže u uklanjanju bolova u želucu i crevima, normalizuje funkciju jetre i bubrega, i poboljšava apetit.

Takođe lovorovo ulje je super za preventivne mere. Ono ima sposobnost da se poveća otpornost na infekcije, odnosno, super je kad je u pitanju jačanje imuniteta.

Komentari(0)

Loading