HAJDUČKA TRAVA Moćna biljka se tradicionalno koristi za poboljšanje zdravlja, evo i kako

Jelica Jovanović

18:00

Gastronomija 0

Hajdučka trava (poznata i kao hajdučica, sporiš, stolisnik, jalovi mesečnjak ili kunica) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (fam. Asteraceae). Njen latinski naziv je Achillea millefolium. Ova biljka ima širok spektar delovanja i čest je sastojak raznih fitofarmaceutskih proizvoda.

HAJDUČKA TRAVA Moćna biljka se tradicionalno koristi za poboljšanje zdravlja, evo i kako
Shutterstock

Od drevnih Grka, koji su prvi prepoznali njene izuzetne lekovite osobine, preko hajduka, hajdučka trava se neprekidno koristi u tradicionalnoj medicini, noseći sa sobom znanja starih naroda o prirodnom lečenju.

Lekovita tajna hajdučke trave krije se u njenom bogatom i složenom hemijskom sastavu, koji je odgovoran za njena izuzetna lekovita svojstva. Ključni aktivni sastojci hajdučke trave uključuju etarsko ulje, koje sadrži različite spojeve sa dokazanim terapeutskim efektima.

Hajdučka trava je vrlo zdrava biljka, kao što joj i ime kaže, a ovo su  neki od načina na koje se hajdučka trava koristi i neki od njenih zdravstvenih benefita:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Hajdučka trava je poznata kao “vidar rana” i koristi se za ublažavanje rana i opekotina.

Problemi sa želucem, ova biljka se često koristi kod problema sa želucem, nadimanja, otežanog varenja i manjka apetita.

Hajdučka trava je dobra za regulaciju rada žuči, ubrzava metabolizam, čisti organizam i reguliše rad žuči.

Hajdučka trava je bogata vitaminom C, pa može da se koristi i za probleme sa hemoroidima i rektalnim krvarenjem.

Ostali benefiti

Tople kupke od hajdučke trave i kamilice ublažuju nervne bolove, smanjuju teškoće kod gihta i reumatizma, pomažu kod upala jajnika i problema tokom menstruacije.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u medicinske svrhe, uvek se konsultujte sa stručnjakom ili farmaceutom kako biste osigurali bezbednost i pravilnu primenu.

Čaj od hajdučke trave:

U šolju ključale vode stavite jednu punu kafenu kašičicu sušene hajdučke trave.
Ostavite da se natapa 10 minuta.
Nakon toga, procedite čaj.
Po sopstvenom ukusu, možete dodati krišku limuna ili malo meda.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u medicinske svrhe, uvek se konsultujte sa stručnjakom ili farmaceutom kako biste osigurali bezbednost i pravilnu primenu.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading