Barat file se oduvek pravio u Vojvodini: Preukusno domaće testo sa pekmezom posuto prezlama, kristal šećerom i cimetom

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Poznati vojvođanski slatkiš, poreklom iz Mađarske, podsetiće vas na neka stara vremena kada su se i jela i poslastice spremale kod kuće.

Tašci s pekmezom
Schutterstock

Potrebni sastojci:

500 gr oštrog brašna

2  jaja
200 ml vode
1/2 ravne kafene kašičice soli
pekmez od šljiva ili kajsija (gusti domaći)
oko 200gr prezli
kristal šećer po potrebi
cimet u prahu po potrebi

Priprema:

Sjedinite brašno, jaja i so. Vodu dodajte postepeno. Testo u početku deluje rastresito, pa potom lepljivo. Sve je to deo procesa i ne odustajte. Testo mesite nakon što se svi sastojci sjedine još oko 10 minuta dok ne postane kompaktno i prestane se lepiti za ruke.

Testo prekrijete folijom i ostavite da odmara oko 15 minuta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Testo izvadite iz folije i postavite na brašnjivu površinu. Testo se razvlači u ogroman krug oklagijom. Testo mora biti razvučeno tanko da se providi, na polovinu testa se stavlja fil i druga polovina se prebacuje. Dok razvlačimo testo moramo paziti da površina uvek bude brašnjava.

Na polovinu testa postavljamo fil od šljive ili kajsije u količini od pola kafene kašike. Između fila pravite takav razmak da kada preklopimo drugu polovinu testa kod isecanja dobijemo kvadratiće od oko 6-7 cm. Drugu polovinu testa na kojoj nije fil navijemo na oklagiju i lagano prenesemo preko polovine sa filom. Isečemo redove.

Testo zatim spuštate u kipuću vodu koju ste blago posolili. Kada testo ispliva na površinu, ostavite  oš par sekundi i gotovo je. Testo vadimo rešetkastom kašikom i odlažemo za dalji postupak.

U vrućem tiganju na malo ulja uz stalno mešanje ispržimo prezlu dok ne dobije zlatno smeđu boju. Svaki komadić uvaljamo u prezlu. Kada smo sve prekrili prezlom jelo je spremno za posluživanje.

Barat file poslužujemo tople, posute kristal šećerom i cimetom u prahu .

@lepotesrbijee Ovo etno-selo nalazi se na Zlatiboru i nudi uvid u tradicionalnu arhitekturu Srbije #fy #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #lepotesrbije #srbija #viralvideo #nature #zlatibor ♬ original sound - LepoteSrbije
JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način

JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način

Gastronomija

16:00

22 jun, 2024

Flekice sa kupusom i slaninom predstavljaju jedno od tradicionalnih jela u vojvođanskoj kuhinji. Ovo ukusno i brzo jelo često se sprema u domaćinstvima širom Vojvodine. Jednostavno za pripremu, spaja sočan kupus sa flekicama i slaninom, čineći ga idealnim izborom za brzinski ručak ili večeru.

Komentari(0)

Loading