Barat file se oduvek pravio u Vojvodini: Preukusno domaće testo sa pekmezom posuto prezlama, kristal šećerom i cimetom
Poznati vojvođanski slatkiš, poreklom iz Mađarske, podsetiće vas na neka stara vremena kada su se i jela i poslastice spremale kod kuće.

Potrebni sastojci:
500 gr oštrog brašna
200 ml vode
1/2 ravne kafene kašičice soli
pekmez od šljiva ili kajsija (gusti domaći)
oko 200gr prezli
kristal šećer po potrebi
cimet u prahu po potrebi
Priprema:
Sjedinite brašno, jaja i so. Vodu dodajte postepeno. Testo u početku deluje rastresito, pa potom lepljivo. Sve je to deo procesa i ne odustajte. Testo mesite nakon što se svi sastojci sjedine još oko 10 minuta dok ne postane kompaktno i prestane se lepiti za ruke.
Testo prekrijete folijom i ostavite da odmara oko 15 minuta.
Možda vas zanima:

FINE STARINSKE trobojne ŠTANGLICE od oraha U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu nosi "kolač" (RECEPT)
Ovom prilikom pišemo recept za fine starinske štanglice.

ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.
Možda vas zanima:

FINE STARINSKE trobojne ŠTANGLICE od oraha U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu nosi "kolač" (RECEPT)
Ovom prilikom pišemo recept za fine starinske štanglice.

ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.
Možda vas zanima:

FINE STARINSKE trobojne ŠTANGLICE od oraha U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu nosi "kolač" (RECEPT)
Ovom prilikom pišemo recept za fine starinske štanglice.

ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.
Testo izvadite iz folije i postavite na brašnjivu površinu. Testo se razvlači u ogroman krug oklagijom. Testo mora biti razvučeno tanko da se providi, na polovinu testa se stavlja fil i druga polovina se prebacuje. Dok razvlačimo testo moramo paziti da površina uvek bude brašnjava.
Na polovinu testa postavljamo fil od šljive ili kajsije u količini od pola kafene kašike. Između fila pravite takav razmak da kada preklopimo drugu polovinu testa kod isecanja dobijemo kvadratiće od oko 6-7 cm. Drugu polovinu testa na kojoj nije fil navijemo na oklagiju i lagano prenesemo preko polovine sa filom. Isečemo redove.
Testo zatim spuštate u kipuću vodu koju ste blago posolili. Kada testo ispliva na površinu, ostavite oš par sekundi i gotovo je. Testo vadimo rešetkastom kašikom i odlažemo za dalji postupak.
U vrućem tiganju na malo ulja uz stalno mešanje ispržimo prezlu dok ne dobije zlatno smeđu boju. Svaki komadić uvaljamo u prezlu. Kada smo sve prekrili prezlom jelo je spremno za posluživanje.
Barat file poslužujemo tople, posute kristal šećerom i cimetom u prahu .

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(0)