Barat file se oduvek pravio u Vojvodini: Preukusno domaće testo sa pekmezom posuto prezlama, kristal šećerom i cimetom
Poznati vojvođanski slatkiš, poreklom iz Mađarske, podsetiće vas na neka stara vremena kada su se i jela i poslastice spremale kod kuće.

Potrebni sastojci:
500 gr oštrog brašna
2 jaja
200 ml vode
1/2 ravne kafene kašičice soli
pekmez od šljiva ili kajsija (gusti domaći)
oko 200gr prezli
kristal šećer po potrebi
cimet u prahu po potrebi
Priprema:
Sjedinite brašno, jaja i so. Vodu dodajte postepeno. Testo u početku deluje rastresito, pa potom lepljivo. Sve je to deo procesa i ne odustajte. Testo mesite nakon što se svi sastojci sjedine još oko 10 minuta dok ne postane kompaktno i prestane se lepiti za ruke.
Testo prekrijete folijom i ostavite da odmara oko 15 minuta.
Možda vas zanima:

FINE STARINSKE trobojne ŠTANGLICE od oraha U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu nosi "kolač" (RECEPT)
Ovom prilikom pišemo recept za fine starinske štanglice.

ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.
Možda vas zanima:

FINE STARINSKE trobojne ŠTANGLICE od oraha U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu nosi "kolač" (RECEPT)
Ovom prilikom pišemo recept za fine starinske štanglice.

ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.
Možda vas zanima:

FINE STARINSKE trobojne ŠTANGLICE od oraha U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu nosi "kolač" (RECEPT)
Ovom prilikom pišemo recept za fine starinske štanglice.

ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.
Testo izvadite iz folije i postavite na brašnjivu površinu. Testo se razvlači u ogroman krug oklagijom. Testo mora biti razvučeno tanko da se providi, na polovinu testa se stavlja fil i druga polovina se prebacuje. Dok razvlačimo testo moramo paziti da površina uvek bude brašnjava.
Na polovinu testa postavljamo fil od šljive ili kajsije u količini od pola kafene kašike. Između fila pravite takav razmak da kada preklopimo drugu polovinu testa kod isecanja dobijemo kvadratiće od oko 6-7 cm. Drugu polovinu testa na kojoj nije fil navijemo na oklagiju i lagano prenesemo preko polovine sa filom. Isečemo redove.
Testo zatim spuštate u kipuću vodu koju ste blago posolili. Kada testo ispliva na površinu, ostavite oš par sekundi i gotovo je. Testo vadimo rešetkastom kašikom i odlažemo za dalji postupak.
U vrućem tiganju na malo ulja uz stalno mešanje ispržimo prezlu dok ne dobije zlatno smeđu boju. Svaki komadić uvaljamo u prezlu. Kada smo sve prekrili prezlom jelo je spremno za posluživanje.
Barat file poslužujemo tople, posute kristal šećerom i cimetom u prahu .

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Komentari(0)