Barat file se oduvek pravio u Vojvodini: Preukusno domaće testo sa pekmezom posuto prezlama, kristal šećerom i cimetom
Poznati vojvođanski slatkiš, poreklom iz Mađarske, podsetiće vas na neka stara vremena kada su se i jela i poslastice spremale kod kuće.

Potrebni sastojci:
500 gr oštrog brašna
200 ml vode
1/2 ravne kafene kašičice soli
pekmez od šljiva ili kajsija (gusti domaći)
oko 200gr prezli
kristal šećer po potrebi
cimet u prahu po potrebi
Priprema:
Sjedinite brašno, jaja i so. Vodu dodajte postepeno. Testo u početku deluje rastresito, pa potom lepljivo. Sve je to deo procesa i ne odustajte. Testo mesite nakon što se svi sastojci sjedine još oko 10 minuta dok ne postane kompaktno i prestane se lepiti za ruke.
Testo prekrijete folijom i ostavite da odmara oko 15 minuta.
Možda vas zanima:

FINE STARINSKE trobojne ŠTANGLICE od oraha U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu nosi "kolač" (RECEPT)
Ovom prilikom pišemo recept za fine starinske štanglice.

ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.
Možda vas zanima:

FINE STARINSKE trobojne ŠTANGLICE od oraha U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu nosi "kolač" (RECEPT)
Ovom prilikom pišemo recept za fine starinske štanglice.

ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.
Možda vas zanima:

FINE STARINSKE trobojne ŠTANGLICE od oraha U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu nosi "kolač" (RECEPT)
Ovom prilikom pišemo recept za fine starinske štanglice.

ZIMSKI KOLAČ Vojvođanski specijalitet uz dekoraciju naših baka - narendana čokolada (RECEPT)
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus, kao stvoren za šoljicu čaja.
Testo izvadite iz folije i postavite na brašnjivu površinu. Testo se razvlači u ogroman krug oklagijom. Testo mora biti razvučeno tanko da se providi, na polovinu testa se stavlja fil i druga polovina se prebacuje. Dok razvlačimo testo moramo paziti da površina uvek bude brašnjava.
Na polovinu testa postavljamo fil od šljive ili kajsije u količini od pola kafene kašike. Između fila pravite takav razmak da kada preklopimo drugu polovinu testa kod isecanja dobijemo kvadratiće od oko 6-7 cm. Drugu polovinu testa na kojoj nije fil navijemo na oklagiju i lagano prenesemo preko polovine sa filom. Isečemo redove.
Testo zatim spuštate u kipuću vodu koju ste blago posolili. Kada testo ispliva na površinu, ostavite oš par sekundi i gotovo je. Testo vadimo rešetkastom kašikom i odlažemo za dalji postupak.
U vrućem tiganju na malo ulja uz stalno mešanje ispržimo prezlu dok ne dobije zlatno smeđu boju. Svaki komadić uvaljamo u prezlu. Kada smo sve prekrili prezlom jelo je spremno za posluživanje.
Barat file poslužujemo tople, posute kristal šećerom i cimetom u prahu .

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)