ORIGINALNI RECEPT ZA VOJNIČKI PASULJ IZ JNA: Trik je u ovom mesu, koje se inače ne dodaje

Izvor: Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Svi sastojci za vojnički pasulj dobro su poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji. Trik za njegov čarobni ukus jeste u mesu, koje se obično ne dodaje u ovo jelo, a to je - govedina .

pasulj
Shutterstock

Takođe, posebnost ukusa daje mu i zaprška koju dodajete tek pred kraj, kada ujedno i treba da, prvi put, promešate pasulj jer bi se, u suprotnom, zrna mogla raspasti i pretvoriti u kašu.

Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suvi pasulj, piše 021.rs.

Sastojci:

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

    Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • 120 g pasulja
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • 8 g brašna
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • 25 g crvenog luka
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • 1 čen belog luka
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • 10 g šargarepe
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • kašika koncentrata paradajza
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • 100 g goveđeg mesa
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • 20 g masti ili ulja
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • na vrh noža tucane paprike
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • na vrh noža bibera
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • prstohvat sušenog peršunovog lista
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • jedan lovorov list
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

  • so
  • Možda vas zanima:

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Priprema:

Pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom (1-3 sata ili preko noći) na hladnom mestu.

Zatim ga ocedite, prespite u lonac ili duboku šerpu, ponovo nalijte hladnom vodom i kuvajte dok ne proključa (narednih od 10 do 15 minuta).

Dinstajte povrće

Dok čekate da pasulj provri, na polovini dobro zagrejane masti dodajte polovinu sitno seckanog luka i šargarepu, prethodno narendanu ili izrezanu na sitnije kockice. Propržite dok malo povrće malo ne omekani, a onda dodajte goveđe meso, koje prethodno treba odvojiti od kostiju i narezati na kocke.

Sve zajedno dinstajte dok ne ispari voda, skinite s vatre i stavite sa strane.

Dodajte ostatak povrća u pasulj

Iz prokuvanog pasulja ocedite vodu, dodajte dinstanu smesu, pa prelijte toplom vodom da svi sastojci budu potopljeni, a zatim kuvajte dok sve ne omekša, uz dolivanje tople vode po potrebi.

(Kurir)

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading