ORIGINALNI RECEPT ZA VOJNIČKI PASULJ IZ JNA: Trik je u ovom mesu, koje se inače ne dodaje
Svi sastojci za vojnički pasulj dobro su poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji. Trik za njegov čarobni ukus jeste u mesu, koje se obično ne dodaje u ovo jelo, a to je - govedina .
Takođe, posebnost ukusa daje mu i zaprška koju dodajete tek pred kraj, kada ujedno i treba da, prvi put, promešate pasulj jer bi se, u suprotnom, zrna mogla raspasti i pretvoriti u kašu.
Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suvi pasulj, piše 021.rs.
Sastojci:
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
- 120 g pasulja
- 8 g brašna
- 25 g crvenog luka
- 1 čen belog luka
- 10 g šargarepe
- kašika koncentrata paradajza
- 100 g goveđeg mesa
- 20 g masti ili ulja
- na vrh noža tucane paprike
- na vrh noža bibera
- prstohvat sušenog peršunovog lista
- jedan lovorov list
- so
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Možda vas zanima:
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Priprema:
Pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom (1-3 sata ili preko noći) na hladnom mestu.
Zatim ga ocedite, prespite u lonac ili duboku šerpu, ponovo nalijte hladnom vodom i kuvajte dok ne proključa (narednih od 10 do 15 minuta).
Dinstajte povrće
Dok čekate da pasulj provri, na polovini dobro zagrejane masti dodajte polovinu sitno seckanog luka i šargarepu, prethodno narendanu ili izrezanu na sitnije kockice. Propržite dok malo povrće malo ne omekani, a onda dodajte goveđe meso, koje prethodno treba odvojiti od kostiju i narezati na kocke.
Sve zajedno dinstajte dok ne ispari voda, skinite s vatre i stavite sa strane.
Dodajte ostatak povrća u pasulj
Iz prokuvanog pasulja ocedite vodu, dodajte dinstanu smesu, pa prelijte toplom vodom da svi sastojci budu potopljeni, a zatim kuvajte dok sve ne omekša, uz dolivanje tople vode po potrebi.
(Kurir)
Ovu najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe su naše bake pravile: Recept se prenosi sa kolena na koleno
Recept naših baka za najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe svi zapisuju
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Hrskava i puna nadeva: Brzinska pita sa sirom prste da poližete, nestaje sa tanjira za tren oka
Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Po receptu Ljiljane Blagojević, starinske i bez masti: Vanilice na 3 načina savršene za slavu i svaki dan (RECEPTI)
Jedan od omiljenih slatkiša u kojima se uživa decenijama opet je dobio svoje mesto na svečanim trpezama
Komentari(0)