Uštipci sa kajmakom: Tradicionalni domaći recept za savršeni doručak
Uštipci su jedno od omiljenih jela u srpskoj kuhinji, idealni za doručak ili užinu. Ovo jednostavno i brzo jelo, uz dodatak kajmaka, donosi savršen spoj ukusa i hrskavosti. Pripremite se da osvojite srca vaših ukućana ovim domaćim receptom.
                                Sastojci:
- 500 g brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašičica soli
 - 2 jaja
 - 200 ml mleka
 - 200 ml kisele vode
 - 200 g kajmaka
 - Ulje za prženje
 
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
                                                                                            
                                                                                                                                                    
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                U drugoj posudi umutite jaja, zatim dodajte mleko i kiselu vodu.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Polako sipajte tečnu smesu u posudu sa brašnom, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj temperaturi.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Kašikom vadite testo i spuštajte ga u zagrejano ulje, pržeći uštipke sa obe strane dok ne postanu zlatno-smeđi.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Vadite pržene uštipke na papirne ubruse kako bi se oslobodili viška ulja.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Poslužite tople uštipke sa kajmakom.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                    
                                            
                                        
                                    
                                                                                    
                                                                                            Shutterstock
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Saveti:
Dodajte sitno seckani beli luk u testo za dodatni ukus.
                                                                                            
                                                
                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Uštipke možete poslužiti i sa medom ili džemom za slatku varijantu.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Pripazite na temperaturu ulja da uštipci ne bi ostali sirovi iznutra ili previše tamni spolja.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Uživajte u ovom tradicionalnom srpskom doručku koji će oduševiti vaše najmilije!
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
                
            
Komentari(0)