Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!

Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Shutterstock

Sastojci: 

1 kg svinjskog mesa od vrata i 350-500 g pileće džigerice,

4 -5 glavica krupnog crnog luka,

3-4 praziluka,

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika,

500 g očišćenog paradajza,

2 glavice belog luka,

2 -3 suve paprike,

soli po ukusu,

1,5 dl ulja.

Priprema: 

Meso uvaljati u začin, iseći na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke. Ispeći na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića.

Džigericu obariti i izgnječiti.

U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.

Kad je luk upržen, dodati džigericu, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost.

Dodati svinjsko meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se sve ne pretvori u kompaktnu masu.

Začiniti, i dobro zaljutiti po ukusu.

Ako imate, najbolja je kad se služi uz ovčije kiselo mleko.

Prijatno!

(južna srbija.info)

Komentari(0)

Loading