NAJUKUSNIJA STARINSKA POSLASTICA KOJA VRAĆA U DETINJSTVO: Mramorni kolač - brzo se sprema, a pojede se očas posla
Mramorni kolač je starinska poslastica koja vraća u detinjstvo

Starinske poslastice su uvek svima omiljeni izbor zbog jednostavne pripreme, jeftinih sastojaka, a naravno i ukusa koji uvek osvaja.
Osim naših domaćica i Turkinje prave sjajne slatke poslastice, a takva su upravo "slavujeva gnezda" - spoj oraha i lešnika je neopisivo dobar i gosti će se oduševiti kada vide šta ste im spremili.
Ono što smo sada spremili za vas jeste mramorni kolač koji svi od detinjstva pamtimo.
Možda vas zanima:

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.

Starinski recept za urmašice koje vraćaju u detinjstvo! Jednostavno se prave, a uz ovu caku će danima ostati mekane
Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima
Možda vas zanima:

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.

Starinski recept za urmašice koje vraćaju u detinjstvo! Jednostavno se prave, a uz ovu caku će danima ostati mekane
Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima
Možda vas zanima:

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.

Starinski recept za urmašice koje vraćaju u detinjstvo! Jednostavno se prave, a uz ovu caku će danima ostati mekane
Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima
Priprema ne oduzima mnogo vremena, a poješće se i brže nego što mislite.
Recept i sastojci:
šećer u prahu
jaja - 5
kakao - 2 kašike
šećer - 14 kašika
vanilin šećer - 1
brašno - 14 kašika
prašak za pecivo - 1
mleko - 14 kašika
ulje - 12 kašika
Priprema:
Prvo umutite šećer sa žumancima, a onda postepeno dodajte brašno i mleko. Na kraju dodajte i prašak za pecivo.
U drugoj posudi umutite pet belanaca u čvrst sneg i spojite sa prethodnom smesom.
Pola smese sipajte u podmazani pleh, a u drugu polovinu dodajte kakao i dobro promešajte.
Preko prvog dela koji ste stavili u pleh sipajte i drugi sloj i sve lepo poravnajte.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i kolač pecite 25 minuta.
Kada se ohladi pospite ga šećerom u prahu.
Prijatno i uživajte.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.

Ukusne kiflice sa puterom i jednostavno da se prave: Baka nam donosi recept zlata vredan, ko proba neće se pokajati
Ove kiflice biće vaš izbor u mnogim prilikama.

Recept za „poparu na vodi“ – sirotinjski doručak koji je skoro nestao
Popara na vodi bila je tipičan doručak u najsiromašnijim kućama 19. i početkom 20. veka. Za razliku od klasične popare sa mlekom ili sirom, pravila se samo od hleba, masti i tople vode. Danas se gotovo nigde ne priprema, a nosi snažan miris prošlih vremena kada je hrana morala da bude jednostavna, a da ipak zasiti.
Komentari(0)